Ucraina are încredere în Trump, mai mult decât restul europenilor. Ce alte date arată sondajul

Aproximativ 44,6% dintre ucraineni au încredere în președintele ales al SUA, Donald Trump, cu aproximativ 10 puncte mai puțin decât președintele în exercițiu, Joe Biden, arată un sondaj al New Europe Center publicat la 10 decembrie, conform Kyiv Independent.

Compararea liderilor

Pentru comparație, cercetătorii citează un sondaj separat realizat în iunie de Pew Research Center, care a arătat că, dintre țările europene intervievate, Trump s-a bucurat de cea mai mare încredere în Ungaria: 37%. În Franța, în Trump avea încredere 16% din populație, iar în Regatul Unit, 30%.

Potrivit cercetătorilor, încrederea relativ ridicată în Trump poate fi explicată prin speranțele pentru o „politică mai clară și mai decisivă față de Ucraina din partea noii administrații americane ” și, eventual, o dorință de pace în anumite părți ale populației.

Nivelul ridicat de încredere în Trump s-ar putea datora și dezamăgirii față de actualul președinte american, care a înregistrat o scădere semnificativă a indicatorului”, au declarat autorii.

Aceasta, în ciuda criticilor anterioare ale lui Trump privind sprijinul militar pe care Biden l-a oferit Ucrainei și a intenției sale de a scoate SUA din război. Președintele ales a promis să aducă ambele părți la masa negocierilor, ceea ce îi îngrijorează pe unii, deoarece ar putea implica forțarea Kievului să facă concesii dureroase.

Administrația Biden a donat peste 60 de miliarde de dolari în echipamente militare Ucrainei în timpul războiului pe scară largă. În același timp, politica actualului președinte a fost criticată ca fiind excesiv de precaută și auto-restrictivă.

Un sondaj a arătat că, deși Biden era cel mai de încredere lider occidental în 2023, cu 82%, acest procent a scăzut la 55,2% în acest an. Cancelarul german Olaf Scholz a trecut de la 61,4% la 36,9% din 2023. SUA și Germania sunt principalii donatori militari ai Ucrainei.

Pe măsură ce președinția lui Trump se apropie, administrația Biden în exercițiu caută să trimită cât mai mult ajutor Ucrainei, anunțând un pachet de ajutor militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari pe 7 decembrie.

Se așteaptă ca Trump să reducă acel ajutor când va prelua funcția în ianuarie 2025 pentru a forța Ucraina să se așeze la masa negocierilor și să cedeze teritorii pentru pace.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, rămân relativ de încredere; ambii se bucură de încrederea a 65% dintre ucraineni.

Președintele francez Emmanuel Macron, care a adoptat o retorică mai belicoasă față de Rusia, a văzut o creștere modestă a încrederii ca singurul lider occidental: de la 54,5% la 58,4%.

Exit mobile version