Ucraina cere ajutor statului român. Ministrul de Externe vrea ca România să doboare dronele rusești

Ministrul ucrainean de Externe cere ajutor României. Acesta cere ca statul român să doboare dronele rusești care intră în spațiul aerian românesc ilegal și care, de cele mai multe ori, se întorc în spațiul aerian ucrainean de unde atacă ținte civile sau militare. România nu a făcut, însă, niciun progres în stabilirea unui cadru legal de doborâre a acestor drone, chiar dacă, în urmă cu câteva săptămâni, nu mai puțin de trei astfel de sisteme rusești s-au aflat deasupra României.

Cum ar ajuta Ucraina o astfel de decizie luată la București?

Rusia folosește spațiul aerian aliat, și implicit pe cel românesc, pentru a ataca Ucraina. Dronele se întorc deasupra Ucrainei unde atacă ținte militare sau civile. România ar ajuta direct la protejarea acestor ținte din Ucraina în fața atacurilor rusești. O astfel de decizie ar trimite Rusiei mesajul că Ucraina nu este sigură și statele aliate nu se tem de Moscova. La polul opus se află consecințele mai puțin plăcute și anume un posibil atac al Rusiei asupra unui stat aliat.

Câte șanse de implementare are planul Președintelui Zelenski?

Este greu de estimat deoarece punctele acestui plan nu au fost făcute publice. Se știe că acest plan conține garanții pe care Ucraina le vrea în viitor cu privire la siguranța acestui stat. Planul a fost văzut de către Departamentul american al Apărării și urmează să fie prezentat Președintelui Joe Biden, dar și lui Donald Trump și Kamalei Harris.

Exit mobile version