• Trei persoane au fost ucise în loviturile rusești asupra orașului Herson.
  • Forțele rusești bombardează din nou Vuhledar în estul țării.
  • Zelenski face apel la aliați să accelereze livrările de arme.

Loviturile cu rachete rusești au ucis trei persoane în orașul Herson din sudul Ucrainei, în timp ce luptele au făcut ravagii în estul regiunii Donețk, unde Rusia a bombardat din nou orașul-cheie Vuhledar, au declarat oficiali ucraineni. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina se confruntă cu o situație dificilă în Donețk și că are nevoie de livrări mai rapide de arme și de noi tipuri de armament, la doar câteva zile după ce aliații au fost de acord să furnizeze Kievului tancuri grele de luptă.

Situația este foarte dificilă. Bakhmut, Vuhledar și alte sectoare din regiunea Donețk – există atacuri rusești constante”, a declarat Zelenski într-un mesaj video duminică seara târziu. Rusia vrea ca războiul să se prelungească și să ne epuizeze forțele. Așa că trebuie să facem din timp arma noastră. Trebuie să accelerăm evenimentele, să accelerăm aprovizionarea și să deschidem noi opțiuni de armament pentru Ucraina.”

Trei persoane au fost ucise și șase rănite duminică în urma loviturilor rusești asupra orașului Herson, care au avariat un spital și o școală, a anunțat administrația regională. Trupele rusești au ocupat Herson la scurt timp după invazia Moscovei în Ucraina, în februarie 2022, și au deținut orașul până când forțele ucrainene l-au recucerit în noiembrie. De la eliberarea sa, orașul a fost bombardat în mod regulat de pe pozițiile rusești de peste râul Dnipro.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

În cursul zilei de duminică, o rachetă a lovit o clădire de apartamente din orașul Harkov (nord-est), ucigând o femeie în vârstă, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov. Rusia a acuzat sâmbătă armata ucraineană că a lovit în mod deliberat un spital dintr-o zonă din estul Ucrainei aflată sub control rusesc, omorând 14 persoane. Nu a existat niciun răspuns din partea Ucrainei la aceste acuzații.

Statul Major General al Ucrainei a declarat duminică târziu, într-o declarație, că forțele rusești au bombardat Bakhmut, punctul central al ofensivei Moscovei în estul regiunii Donețk, precum și Vuhledar, în sud-vest, unde luptele s-au intensificat în ultimele zile. Analistul militar și colonel ucrainean, Mykola Salamakha, a declarat pentru Radio Ucraina NV că trupele rusești au organizat valuri de atacuri asupra Vuhledar.