• Ucraina a instalat câmpuri minate, a aruncat în aer poduri și a blocat drumurile de-a lungul frontierei pe tot parcursul verii.
  • Belarusul se va mobiliza, în timp ce oficialii de stat afirmă în mod repetat că chemările la birourile de înrolare sunt pur de rutină.
  • În acest an, Minskul și-a sporit represiunile împotriva disidenței publice și a împins treptat narațiunea Moscovei cu privire la război, ceea ce, în mod clar, a funcționat, deși lent

În timpul unei conferințe de presă transmise în direct joi, 20 octombrie, generalul ucrainean Oleksii Gromov a declarat reporterilor că Ucraina nu consideră că acumularea de forțe rusești și belaruse de-a lungul graniței dintre Belarus și Ucraina este doar o acțiune demonstrativă” și a subliniat că amenințarea unei noi invazii din partea Belarusului rămâne.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al forțelor armate ucrainene, Evhen Silkin, a declarat în timpul unei emisiuni televizate că probabilitatea unei invazii repetate a Ucrainei este foarte scăzută, dar nu poate fi complet exclusă. Silkin a adăugat că, potrivit evaluării actuale a Ucrainei, Rusia și Belarus nu vor putea acumula suficiente forțe pentru o nouă ofensivă în acest an, dar că amenințarea ar putea crește semnificativ în primăvara anului viitor.

După întâlnirea lui Lukașenko cu Putin de la sfârșitul lunii septembrie, Lukașenko pare presat să își sporească cumva sprijinul militar față de Rusia. Cu toate acestea, nesiguranța regimului de la Minsk transpare din retorica sa dură. În timp ce ministrul de externe belarus a declarat că Belarus a inițiat o operațiune antiteroristă la 13 octombrie, serviciul de securitate KGB din Belarus a respins afirmația sa și a trebuit să își retragă oficial declarația inițială abia a doua zi. Cu toate acestea, în general, atât KGB-ul, cât și Ministerul Apărării din Belarus depun eforturi susținute pentru a promova povestea lui Lukașenko, conform căreia Ucraina și țările NATO vecine Belarusului se pregătesc de război, precum și amenință și încalcă în mod constant granițele Belarusului.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În timp ce Rusia a trimis aproximativ 9.000 de soldați mobilizați împreună cu rămășițele uneia dintre diviziile sale de elită care au suferit pierderi grele în Ucraina la începutul acestui an, aceste forțe nu sunt suficiente pentru a efectua o nouă invazie terestră. Mai ales că Ucraina a instalat câmpuri minate, a aruncat în aer poduri și a blocat drumurile de-a lungul frontierei pe tot parcursul verii.

Cu toate acestea, Rusia și-a intensificat în octombrie atacurile cu rachete și drone asupra Ucrainei de pe teritoriul belarus. Deoarece Rusia continuă să trimită mai multe avioane, sisteme de rachete și drone în Belarus, este de așteptat ca aceste atacuri să se intensifice și în viitorul apropiat. Dacă Minskul va apela sau nu la propria mobilizare generală sau parțială a fost un subiect fierbinte încă de când Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia. În ultimele două săptămâni, a avut loc o bătălie semnificativă pentru narațiune cu privire la această chestiune între mass-media belarusă de opoziție, pe de o parte, și mass-media belarusă controlată de stat, pe de altă parte, cu mass-media de opoziție (în special articolul lui Nash Niva) susținând că Belarusul se va mobiliza, în timp ce oficialii de stat afirmă în mod repetat că chemările la birourile de înrolare sunt pur de rutină.

Un raport al serviciilor de informații militare ucrainene (GUR) a făcut recent lumină în această chestiune, afirmând că Minskul se teme prea mult să cheme la mobilizare, deoarece ar putea declanșa tulburări. În schimb, potrivit GUR, Lukașenko și-a intensificat semnificativ retorica de război, a cerut mai multe trupe rusești în Belarus și a facilitat mai multe lovituri aeriene rusești de pe teritoriul belarus, pentru a-i dovedi lui Putin că este un aliat bun care ajută la legarea și devierea forțelor ucrainene din sud și est.

Potrivit sondajelor de opinie independente, atitudinea belarușilor față de război s-a schimbat în favoarea Kremlinului. Dacă în martie, 61,8% dintre belaruși erau împotriva utilizării teritoriului și a infrastructurii militare din Belarus pentru operațiunile militare rusești, în septembrie, această cifră a scăzut la 51,4%. În mai, 50,3% dintre belaruși simpatizau cu Ucraina, în septembrie, această cifră scăzuse la 33,9%. Acest lucru poate fi pus în contrast cu ponderea persoanelor care simpatizează cu Rusia, care a crescut de la 21,1% la 32% între mai și septembrie.

În acest an, Minskul și-a sporit represiunile împotriva disidenței publice și a împins treptat narațiunea Moscovei cu privire la război, ceea ce, în mod clar, a funcționat, deși lent. Cu toate acestea, GUR a remarcat că încercările serviciilor de securitate belaruse de a sonda disponibilitatea publicului este un indiciu clar că acestea nu au încredere că au sprijinul majorității populației pentru începerea mobilizării.