• Oficialii ucraineni analizează dacă să repornească două reactoare de la centrala nucleară Zaporojie pentru a se asigura că echipamentul de siguranță al acesteia rămâne intact și operațional.
  • Măsura ar putea veni la aproape o lună după ce operatorul de energie nucleară Energoatom a închis centrala pentru a preveni un dezastru de radiații.
  • Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a suferit bombardamente și întreruperi de energie electrică începând din august, ceea ce a stârnit o alarmă globală.

Ucraina analizează dacă să repornească două reactoare de la centrala nucleară Zaporojie pentru a se asigura că echipamentul de siguranță al acesteia rămâne intact și operațional, a declarat marți într-un interviu acordat AP șeful operatorului de energie nucleară din Ucraina.

Măsura ar putea veni la aproape o lună după ce operatorul de energie nucleară Energoatom a închis centrala pentru a preveni un dezastru de radiații. Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a suferit bombardamente și întreruperi de energie electrică începând din august, ceea ce a stârnit o alarmă globală.

Președintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru AP că societatea ar putea decide încă de miercuri să repornească reactoarele pe măsură ce se apropie iarna, asigurându-se că sistemul de siguranță din centrală nu se răcește atât de tare încât acestea să înceteze să mai funcționeze.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În momentul de față evaluăm toate riscurile. Iar acest lucru depinde de vreme. Și, de fapt, nu avem prea mult timp pentru a face acest lucru”, a declarat Kotin.

Dacă temperaturile sunt scăzute, totul în interior va îngheța. Echipamentul de siguranță va fi deteriorat. Deci trebuie să existe încălzire, iar singura încălzire poate proveni de la reactorul de funcționare”, a explicat el.

Trupele rusești au ocupat uzina în martie, dar au continuat să o opereze cu personalul ucrainean. Forțele rusești l-au reținut săptămâna trecută pe șeful uzinei din Zaporojie, Ihor Murashov. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a anunțat luni că Murashov a fost eliberat.
Murashov a fost forțat să facă declarații false în fața camerei de filmat înainte de a fi eliberat, potrivit AP.