• SUA vor transfera Ucrainei pentru prima dată mine antipersonal.
  • Pentagonul anunță un nou ajutor militar, de 275 milioane dolari.
  • Ucraina refuză cedarea de teritorii pentru încetarea războiului.
  • Macrom îl cheamă pe Putin la rațiune, după amenințările nucleare.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus aseară la un post de televiziune american că țara sa va pierde războiul fără ajutorul militar din partea Statelor Unite.

În cele 1.000 de zile de război, SUA au livrat Kievului arme de 64 de miliarde de dolari și un nou ajutor, de 275 milioane, va fi anunțat în această săptămână. Între timp, Ucraina a bombardat un al doilea depozit de muniție rusesc, din regiunea Novgorod, și a atacat Rusia cu 45 de drone.

Ce variante are Zelenski până la instaurarea unei noi Administrații la Casa Albă?

Într-adevăr, pe 20 ianuarie președintele Trump își va începe al doilea mandat. Să vedem dacă va și explica Zelenski ce pași este interesat să facă vis-a-vis de Ucraina, dar sunt foarte mari îngrijorări că statele Unite nu vor mai sprijini Ucraina cum a sprijinit-o administrația Biden. 

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

Și tocmai din această cauză sunt aceste îngrijorări. Din punct de vedere militar, nicio parte nu poate câștiga războiul pe termen scurt. Din această cauză se vorbește de un acord de încetarea focului, de negociere.

A fost făcut și un sondaj și aproximativ jumătate dintre ucraineni ar dori încetarea războiului prin negociere. Acest lucru l-a spus și Zelenski, de altfel, săptămâna trecută, într-un interviu în care a declarat că în 2025 speră să aducă pacea prin negocieri.

Însă, mai departe, nu se știe absolut nimic. În acest moment, nici Ucraina nu vrea să facă concesii teritoriale, nici Rusia nu vrea să facă concesii la ultimile obiective de a cuceri cele patru regiuni în care se duc aceste lupte, chiar dacă nu le controlează militar. Așa că este un risc.

Cum afectează România evoluția războiului din Ucraina?

Trebuie să ne facem griji. Securitatea României depinde de rezultatul acestui război. Un conflict înghețat, dacă se ajunge la un acord de negociere, atunci nu ajută România să știe că ești la 200 de kilometri de o linie a frontului, unde când și când să mai trag lovituri de artilerie.

De asemenea, o victorie a Rusiei nu ne-ar avantaja absolut deloc, ar fi chiar un risc major la adresa securității României. Ar trebui să trecem exact cum face Polonia, să construim linii fortificate de apărare la graniță. 

Bineînțeles, cea mai simplă și cea mai normală modalitate ar fi un acord de încetare a focului, urmărit de un acord politic și stabilirea unei păcii durabile cu garanții de securitate pentru Ucraina. Toate acestea depind de intențiile administrației Trump, de dorința lui Trump de a se implica în acest conflict, relațiile pe care le are cu Putin și influența pe care o are asupra lui Putin de a renunța la unele din obiectivele militare ale acestui război de agresiune.

Citește și