• Au avut loc mai multe atacuri în mai multe orașe ucrainene la ora de vârf de luni
  • Paisprezece morți și 97 de răniți luni, anunță Ucraina.
  • Zelenski după apelul lui Biden: Apărarea antiaeriană este prioritatea numărul 1.

Ucraina a promis că își va întări forțele armate după ce Rusia a lansat cele mai mari atacuri aeriene asupra orașelor de la începutul războiului, forțând mii de oameni să se refugieze în adăposturi antiaeriene și determinând Kievul să oprească exporturile de electricitate către Europa.

Luni dimineața devreme, rachete au lovit ținte din Ucraina, omorând 14 persoane și rănind 97, au declarat serviciile de urgență, în timp ce au sfâșiat intersecții, parcuri și locuri turistice. Explozii au fost raportate în Kiev, Lvov, Ternopil și Jitomir în vestul Ucrainei, Dnipro și Kremenchuk în centru, Zaporojie în sud și Harkov în est, au declarat oficialii ucraineni.

Barajul de zeci de rachete de croazieră lansate din aer, de pe uscat și de pe mare a fost cel mai extins val de lovituri aeriene care a lovit departe de liniile de front, cel puțin de la rafalele inițiale din prima zi a războiului, 24 februarie.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că a ordonat atacuri masive cu rază lungă de acțiune după ce a acuzat Ucraina de un atac asupra unui pod care leagă Rusia de Crimeea anexată sâmbătă, dar Statele Unite au declarat că amploarea atacurilor a însemnat că acestea au fost probabil planificate de mai mult timp.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit luni cu președintele american Joe Biden și a scris ulterior pe Telegram că apărarea aeriană a fost prioritatea numărul 1 în cooperarea noastră în domeniul apărării. Vom face totul pentru a ne întări forțele armate, a declarat el într-un discurs de luni târziu. Vom face câmpul de luptă mai dureros pentru inamic.

Biden i-a spus lui Zelenski că Statele Unite vor furniza sisteme avansate de apărare aeriană. Pentagonul a declarat la 27 septembrie că va începe să livreze Sistemul național avansat de rachete sol-aer în următoarele aproximativ două luni.

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că un ajutor mai mare pentru Ucraina crește riscul unui război mai amplu. O astfel de asistență, precum și furnizarea de informații, instructori și linii directoare de luptă pentru Kiev, duce la o escaladare suplimentară și a crescut riscurile unei ciocniri între Rusia și NATO, a declarat Antonov presei.

Atacurile de luni de la orele de vârf au fost programate în mod deliberat pentru a ucide oameni și pentru a scoate din funcțiune rețeaua electrică a Ucrainei, potrivit lui Zelenski. Prim-ministrul Denys Shmyhal a raportat că 11 obiective majore de infrastructură au fost lovite în opt regiuni, lăsând părți din Ucraina fără electricitate, apă sau căldură. El a promis că va restabili utilitățile cât mai repede posibil.

În timp ce încerca să pună capăt penei de curent, Ucraina a oprit exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, într-un moment în care continentul se confruntă deja cu o creștere a prețurilor la energie care a alimentat inflația și a împiedicat activitatea industrială.