• Armata ucraineană nu a confirmat imediat intrarea în oraș, într-un nod feroviar pe care Rusia l-a confiscat în februarie.
  • Cel mai recent, Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele vor fi retrase din zone cheie din regiunea Harkov.
  • Vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video de noapte că trupele ucrainene au recucerit peste 30 de așezări în regiunea Harkov.

Oficialii ucraineni afirmă că forțele țării lor au obținut progrese importante în contraofensiva împotriva trupelor rusești din nord-estul țării. Aceștia spun că trupele lor au împiedicat aprovizionarea vitală să ajungă la linia frontului rusesc. Rapoartele urmează după mai multe zile de progrese aparente pe care le face Ucraina la sud de al doilea oraș ca mărime, Harkov.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Ucraina, Oleh Nikolenko, a sugerat că trupele au recucerit Kupiansk, un oraș situat de-a lungul principalei rute de aprovizionare către Izium, care este de mult timp un focar pe linia frontului rusesc și locul unde au avut loc lupte grele de artilerie și alte lupte.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a postat ulterior un mesaj despre care a spus că arată forțele sale în Kupiansk, sugerând în continuare că acesta a fost cucerit de trupele ucrainene. Armata ucraineană nu a confirmat imediat intrarea în oraș, un nod feroviar pe care Rusia l-a confiscat în februarie, când primarul său s-a predat pentru a evita victimele civile.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Forțele de apărare ucrainene au afirmat, de asemenea, că au capturat o mare parte din orașul Balakliya, postând o înregistrare video cu steagul ucrainean arborat în centrul orașului. În cursul zilei de astăzi au început să circule mai multe videoclipuri pe rețelele de socializare, care par să arate forțele ucrainene la periferia rurală a orașului Izium, la un punct de control de la marginea drumului.

În actualizarea sa zilnică, Ministerul britanic al Apărării a declarat că, în ultimele patru zile, forțele ucrainene au avansat până la 50 km în teritoriul ocupat anterior de Rusia. Acesta a adăugat că forțele rusești au fost probabil luate prin surprindere.

Cel mai recent, Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele vor fi retrase din zone cheie din regiunea Harkov. Armata din Ucraina a afirmat în actualizarea sa periodică de astăzi că a luat peste 1.000 de kilometri pătrați de la forțele pro-Kremlin în această săptămână. Aceasta a precizat că în unele zone, unități ale Forțelor de Apărare au pătruns în apărarea inamicului până la o adâncime de 50 de kilometri.

Vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video de noapte că trupele ucrainene au recucerit peste 30 de așezări în regiunea Harkov de la începutul contraofensivei. Preluăm treptat controlul asupra mai multor așezări, returnând steagul ucrainean și protecție pentru poporul nostru, a spus el.