Ucraina și Rusia, în prag de război. Consulul ucrainean la Sankt Petersburg, reținut în mod brutal de ruși și acuzat de „spionaj”

Ucraina și Rusia, în prag de război. Consulul ucrainean la Sankt Petersburg, reținut în mod brutal de ruși și acuzat de „spionaj” Sursa: Daily Mail
  • Diplomatul ucrainean Oleksandr Sosonyuk a fost luat în custodie de către FSB
  • Agenția rusă de securitate susține că Sosonyuk, consulul Ucrainei, a primit informații clasificate
  • Reținerea are loc pe fondul tensiunilor crescute dintre cele două țări, existând teama că ar putea izbucni un război

Rusia a reținut un diplomat ucrainean la Sankt Petersburg pentru că ar fi primit informații clasificate de la principala agenție de securitate, în contextul în care tensiunea dintre cele două țări crește, scrie Daily Mail.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a declarat că Oleksandr Sosonyuk, consulul Ucrainei, a fost luat în custodie în timpul unei întâlniri cu un rus în care a primit „informații cu caracter clasificat”.

Afirmațiile vin pe fondul existenței unor tensiuni crescute între cele două țări ex-sovietice, existând teama că situația se poate degrada atât de mult, până chiar la izbucnirea unui război.

Serviciul de securitate a declarat că Sosonyuk a fost „prins în flagrant” și a adăugat că activitățile sale sunt „incompatibile” cu statutul său de diplomat.

FSB a anunțat într-o declarație: „Diplomatul străin va fi tratat în conformitate cu normele dreptului internațional”.

„[El] are un comportament clar de ostilitate în raport cu Rusia.”

Sosonyuk a condus consulatul ucrainean la Sankt Petersburg, al doilea oraș al Rusiei.

Reținerea lui are loc în timp ce Rusia a mobilizat aproape 100.000 de soldați la granițele sale cu Ucraina în ultimele zile, ucrainienii temându-se de un atac.

Moscova neagă inflamarea tensiunii de la frontieră.