• Ucraina a lansat un val de percheziţii vizând oameni din administraţie, autorităţile dând asigurări că fac din lupta împotriva corupţiei.
  • Şeful Serviciului de securitate ucrainean, Vasil Maliuk, a spus că este vorba despre o campanie pentru „a da o lovitură duşmanului din interior” .
  • Aceste descinderi au loc la o săptămână după demiterea unor înalţi responsabili în urma unei afaceri de corupţie privind aprovizionarea armatei.

Ucraina a lansat miercuri un val de percheziţii vizând oameni din administraţie, funcţionari şi personalităţi, autorităţile dând asigurări că fac din lupta împotriva corupţiei o prioritate în contextul efortului de război şi al ajutorului occidental, relatează presa internațională.

„Se va face dreptate” , a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său cotidian pe internet, vorbind despre „zeci de percheziţii şi de alte acţiuni în diferite regiuni şi împotriva a diferite persoane în cadrul procedurilor penale” .

Şeful Serviciului de securitate ucrainean (SBU), Vasil Maliuk, a spus că este vorba despre o campanie pentru a da o lovitură duşmanului din interior” .

Recomandări

TRUMP VREA ISRAELUL CÂȘTIGĂTOR
RICHARD GERE ÎȘI VINDE CASA
CINE E VINOVAT
CE FACI LA UNIFEST?
ȘI GOOGLE GREȘEȘTE
CINE E SUSIE WILES?

„Nu este decât prima etapă şi nu ne vom opri aici” , a afirmat el, jurând să le pună cătuşe celor care au curajul să facă rău Ucrainei” .

Autorităţile ucrainene au anunţat că au percheziţionat domiciliile miliardarului Igor Kolomoiski şi fostului ministru de interne Arsen Avakov, precum şi sediul Fiscului ucrainean, în timp ce conducerea direcţiei vamale a fost demisă. Înalţi responsabili ai Ministerului Apărării au primit de asemenea vizita anchetatorilor.

Aceste descinderi au loc la o săptămână după demiterea unor înalţi responsabili în urma unei afaceri de corupţie privind aprovizionarea armatei, primul scandal de amploare de la invazia rusă în urmă cu aproape un an.

În plus, Kievul găzduiește vineri (27 ianuarie) un summit cu UE, care a făcut din lupta împotriva corupției o condiție pentru aderarea Ucrainei la blocul european. Aceasta va fi precedată de o întâlnire între membrii Comisiei Europene și guvernul ucrainean.

Ucraina, al cărei efort de război depinde în mare măsură de sprijinul UE și al SUA, este provocată să țină în frâu șmecheriile financiare pentru a nu-și dezgusta aliații.

Marți, SBU a publicat imagini de la percheziția domiciliului dlui Kolomoyski într-un caz care implică deturnarea a 40 de miliarde de grivne (aproximativ 1 miliard de euro la cursul actual) de la companiile petroliere.

Acest miliardar cu o reputație sulfuroasă a fost un apropiat al lui Volodymyr Zelensky, înainte ca acesta din urmă să se distanțeze de el.

Un ochi foarte rău

Anchetatorii au dat, de asemenea, înștiințări înalților funcționari din Ministerul Apărării care îi fac oficial suspecți, inclusiv un ministru adjunct care a fost demis recent pentru presupusul său rol într-un contract la suprapreț pentru alimente pentru soldați.

Deși acest lucru nu pare să fie cazul în această afacere, Occidentul ar vedea cu ochi răi faptul că miliardele de dolari în ajutoare plătite în ultimul an pentru a respinge invadatorul rus ar putea fi deturnate.

Kievul se află, de asemenea, într-o cursă contra cronometru pentru a obține arme mai puternice.

În special, Ucraina dorește rachete de înaltă precizie cu o rază de acțiune de peste 100 de kilometri pentru a distruge liniile de aprovizionare rusești, pentru a depăși deficitul de personal și de armament.

Și noi trebuie să fim pregătiți cât mai curând posibil și de aceea avem nevoie de arme, pentru a limita inamicul” , a insistat ministrul ucrainean al apărării, Oleksiï Reznikov, invitat miercuri seară (1 februarie) la BFM TV.

Până în prezent, Occidentul a refuzat să livreze aceste sisteme și avioane de luptă, de teamă să nu provoace o nouă escaladare rusă. Cu toate acestea, președintele american Joe Biden a declarat marți (31 ianuarie) că va discuta această problemă cu omologul său ucrainean.

Și premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că este pregătit să trimită avioane de luptă F-16 dacă va exista un consens pe această temă în cadrul NATO, într-un interviu acordat cotidianului german Bild.

Deja, după multe tergiversări, europenii și americanii au dat undă verde în această lună pentru livrări de tancuri grele moderne, chiar dacă numărul acestora este încă sub ceea ce dorește Kievul.