- Ucraina va anunța pregătirea pentru o „pace durabilă”.
- Trump oferă trei opțiuni de pace pentru Ucraina, dar niciuna nu include aderarea la NATO.
- SUA au tăiat finanțarea pentru Ucraina și au oprit ultimul ajutor de 24 miliarde dolari.
Ucraina intenționează să anunțe pregătirile pentru pace. Andrii Iermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei, s-a întâlnit în Statele Unite cu Keith Kellogg, ales de Donald Trump drept trimis special pentru Rusia și Ucraina, și Mike Waltz, viitorul consilier pentru securitate națională, transmite The Wall Street Journal.
Conform oficialilor care au participat la discuții, Ucraina intenționează să-și declare pregătirea pentru pace. „Dar trebuie să fie o pace durabilă. O pace instabilă, temporară, nu servește nici intereselor SUA și nici ale Ucrainei„, a declarat o sursă pentru publicația americană.
Vor dori Zelenski și Putin să facă pace? Cum i-ar putea constrânge Donald Trump?
Într-adevăr, situația este dificilă pentru Ucraina, pe lângă faptul că trupele Ucrainei sunt în apărare, iar cele rusești în ofensivă. Ieri a intrat în vigoare și tratatul militar dintre Rusia și Coreea de Nord, deci militarii nord-coreeni vor putea fi folosiți, în curând, împotriva Ucrainei.
De asemenea, Camera Reprezentanților a blocat ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina, mai erau 24 de miliarde de dolari, aceștia nu vor mai ajunge în Ucraina și se va relua tot procesul după ce Trump va fi la Casa Alba, adică după 20 ianuarie.
Dintre cele trei planuri, toate implică ca Ucraina să nu intre în NATO. De asemenea, cel mai vizibil este al celui care a fost numit de către Trump reprezentantul special pentru Ucraina.
E vorba de generalul în rezervă, Keith Kellog, care spune că Statele Unite vor condiționa ajutorul militar pentru Ucraina de acceptare a acestui plan, adică să accepte actuala linie a frontului și faptul că nu va intra în NATO. Iar, ca o pârghie pentru Rusia, dacă Rusia nu va fi de acord, atunci Statele Unite vor oferi Ucrainei arme în continuare și chiar arme mult mai puternice.
Posibil ca acesta să fie planul pe care se va merge, însă trebuie să fim foarte corecti și să spunem că până în acest moment administrația Trump nu a anunțat oficial care va fi modul de rezolvare al războiului din Ucraina. Trump doar a spus că îl va soluționa în 24 de ore fără să explice și cum o va face.
Ce implicații va avea pentru România oprirea luptelor din Ucraina?
Este foarte important să vedem cum vor fi oprite aceste lupte. Pot fi în mai multe feluri. Dacă va fi un război înghețat acolo și vor continua și Rusia se va pregăti pentru o nouă ofensivă, acest lucru nu va fi, bineînțeles, văzut cu ochi buni de România.
De asemenea, se va vorbi foarte mult despre garanțiile de securitate care vor fi oferite. Ucraina vrea o garanție a securității solidă, cum ar fi aderarea la NATO, dar Alianța nu este pregătită în acest moment să o împlinească. Nu există un consens în rândul celor 30 de țări care formează Alianța Nord-Atlantică.
Franța, Marea Britanie, dar și Germania au avut discuții pentru o forță multinațională dislocată în Ucraina pe linia frontului după ce se ajunge la pace, bineînțeles și cu acordul Rusiei. Aceasta este o cale mult mai pliabilă. Acest lucru ar face România să fie o țară de transfer pentru echipamente și pentru trupele NATO, ceea ce ar crește, cumva, rolul nostru în implementarea unei soluții de pace în Ucraina.