• Trupele ucrainene, înarmate, dar hotărâte, au încetinit înaintarea Rusiei și au păstrat capitala și alte orașe cheie – cel puțin pentru moment.
  • În fața unei rezistențe puternice și a unor sancțiuni devastatoare, președintele Vladimir Putin a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să fie puse în alertă maximă, amenințând să ridice războiul la un nou nivel terifiant.

Trupele ucrainene, înarmate, dar hotărâte, au încetinit înaintarea Rusiei și au păstrat capitala și alte orașe cheie – cel puțin pentru moment. În fața unei rezistențe puternice și a unor sancțiuni devastatoare, președintele Vladimir Putin a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să fie puse în alertă maximă, amenințând să ridice războiul la un nou nivel terifiant.

Exploziile și focurile de armă care au perturbat viața de la începutul invaziei, săptămâna trecută, au părut să se calmeze în jurul Kievului în timpul nopții, în timp ce delegații ucraineni și ruși s-au întâlnit luni la granița Ucrainei cu Belarus. Nu este clar ce vor produce aceste discuții, dacă vor produce ceva.

Familiile ucrainene îngrozite s-au înghesuit în adăposturi, subsoluri sau coridoare, așteptând să afle. Bilanțul exact al morților este neclar, dar șeful ONU pentru drepturile omului a declarat că 102 civili au fost uciși și sute de răniți – avertizând că această cifră este probabil o subestimare mare – iar președintele Ucrainei a declarat că cel puțin 16 copii se numără printre morți. Mai mult de 500.000 de persoane au părăsit țara de la invazie, a declarat luni un alt oficial al ONU – printre milioanele de persoane care și-au părăsit casele.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Rusia dispune în prezent de 1.625 de focoase nucleare desfăşurate

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin de această decizie, care implică rachete strategice, Flota Nordică şi Flota din Pacific şi forţele aviatice cu rază lungă de acţiune, conform unui comunicat al ministerului. Duminică, Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca „armele de descurajare” ale Rusiei să fie puse în alertă specială.

Rusia dispune în prezent de 1.625 de focoase nucleare desfăşurate, la care trebuie adăugate alte 2.870 aflate în silozuri şi alte 1.760 cu caracter strategic, ceea ce înseamnă în total 6.255 de focoase nucleare, potrivit ultimelor date actualizate şi recenzate de Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii (SIPRI), cu sediul la Stockholm, citat de EFE. Alte ţări care au armament nuclear sunt China (350), Franţa (290), Regatul Unit (225), Pakistan (165), India (156) şi Israel (90), potrivit SIPRI, care menţionează şi potenţialul Coreii de Nord de a construi între 40 şi 50 de focoase nucleare.

Fostul secretar general al NATO Javier Solana a apreciat că „este o mare greşeală” că preşedintele rus Vladimir Putin a pus în stare de alertă forţele de descurajare ruse, care includ şi o componentă nucleară, pe fondul conflictului pe care l-a declanşat în Ucraina, transmite luni EFE.