• Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns la un acord privind aprobarea bugetului multianual şi a Planului de relansare economică post-pandemie
  • Procedurile erau blocate de Polonia și Ungaria, care au renunțat la dreptul de veto
  • UE va debloca un buget de 1.800 de miliarde de euro

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, joi, în cursul reuniunii Consiliului European, la un acord privind aprobarea bugetului multianual şi a Planului de relansare economică post-pandemie, în contextul în care procedurile erau blocate de Ungaria şi Polonia.

„Acord în privinţa bugetului multianual şi a Planului de relansare «Viitoarea generaţie UE». Acum putem începe implementarea şi reconstruirea economiilor noastre. Planul de relansare crucial va stimula tranziţia ecologică şi digitală”, a anunţat, prin Twitter, Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Ungaria şi Polonia, care contestau introducerea mecanismului privind respectarea normelor statului de drept, blocau procedura de aprobare a bugetului UE pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi a Planului UE de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?

Conform publicației Politico, pentru a renunța la veto, Ungaria și Polonia au primit o concesie din partea Comisiei Europeane: orice eventuală sancțiune prin mecanismul care leagă fondurile UE de respectarea statului de drept va trebui să aștepte o decizie finală a Curții de Justiție a UE.