• Uniunea Europeană a propus miercuri o plafonare a preţului la gazul rusesc, la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin a ameninţat că va opri toate livrările dacă va fi luată o astfel de măsură, scrie Reuters.
  • Această escaladare a tensiunilor ameninţă să ducă la o creştere şi mai mare a preţurilor la gazele naturale în Europa, adăugându-se la facturile deja ameţitoare pe care guvernele UE le plătesc pentru a împiedica colapsul furnizorilor de energie şi pentru a preveni oprirea căldurii în locuinţele clienţilor fără bani în lunile reci care vor urma.
  • Europa a acuzat Rusia că foloseşte aprovizionarea cu energie ca o armă, ca represalii la sancţiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei în Ucraina.

UE a propus miercuri o plafonare a preţului la gazul rusesc, la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin a ameninţat că va opri toate livrările dacă va fi luată o astfel de măsură, scrie Reuters.

Această escaladare a tensiunilor ameninţă să ducă la o creştere şi mai mare a preţurilor la gazele naturale în Europa, adăugându-se la facturile deja ameţitoare pe care guvernele UE le plătesc pentru a împiedica colapsul furnizorilor de energie şi pentru a preveni oprirea căldurii în locuinţele clienţilor fără bani în lunile reci care vor urma.

Europa a acuzat Rusia că foloseşte aprovizionarea cu energie ca o armă, ca represalii la sancţiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei în Ucraina.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Rusia acuză aceste sancţiuni că au cauzat problemele de aprovizionare cu gaze, pe care le pune pe seama unor defecţiuni ale conductelor.

Miniştrii energiei din UE urmează să organizeze vineri o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre modul în care poate fi abordată criza energetică.

Vom propune o plafonare a preţurilor la gazul rusesc… Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le foloseşte pentru a finanţa acest război atroce din Ucraina”, a declarat presei preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, Comisia va propune şi alte măsuri, printre care o reducere obligatorie a consumului de electricitate în orele de vârf şi o plafonare a veniturilor din energia generată din alte surse.

Vorbind mai devreme la un forum economic din Vladivostok, Putin a anticipat mişcarea, avertizând că contractele de furnizare ar putea fi rupte şi avertizând Occidentul că va îngheţa. „Vor exista decizii politice care să contrazică contractele? Da, pur şi simplu nu le vom îndeplini. Nu vom furniza absolut nimic dacă va fi în contradicţie cu interesele noastre”, a declarat Putin.

Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire – nu vom furniza nimic”, a spus Putin.

Europa importă de obicei aproximativ 40% din gazul şi 30% din petrolul său din Rusia.

Grupul celor şapte democraţii bogate (G7) a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să impună un plafon de preţ pentru exporturile de petrol rusesc, într-o măsură care ar putea, de asemenea, să limiteze capacitatea Rusiei de a obţine petroliere şi asigurări din partea ţărilor din afara G7.

Cu toate acestea, au existat semne de divizare în rândul membrilor UE cu privire la planul de plafonare a preţurilor. Un ministru ceh a declarat că acesta ar trebui să fie scos de pe ordinea de zi a reuniunii de vineri. Cehii contribuie la orientarea discuţiilor în calitate de deţinători ai preşedinţiei rotative a UE.

Nu este o propunere constructivă, după părerea mea. Este mai degrabă o altă modalitate de a sancţiona Rusia decât o soluţie reală la criza energetică din Europa„, a declarat ministrul Industriei, Jozef Sikela, citat de agenţia cehă de ştiri CTK.

Criza energetică cu care se confruntă Europa a devenit mai acută după ce compania rusă Gazprom a suspendat complet furnizarea de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1, după ce a declarat că a descoperit o scurgere de ulei de motor în timpul lucrărilor de întreţinere de săptămâna trecută.

Impactul creşterii vertiginoase a preţurilor forţează companiile să reducă producţia şi guvernele să cheltuiască miliarde de dolari pentru a sprijini consumatorii să atenueze impactul.

Aproximativ jumătate din producţia de aluminiu şi zinc s-a oprit în Uniunea Europeană din cauza crizei de energie, a declarat miercuri o asociaţie industrială, care a cerut blocului să reducă costurile pentru a preveni închiderea permanentă a fabricilor producătoare de metale.