• UE are buget de sprijin de miliarde de euro pentru sistemele naționale de sănătate
  • România poate accesa fonduri din patru resurse europene, pentru sănătate
  • 52% este absorbţia fondurilor europene pe exerciţiul financiar anterior

Bani pentru sănătate ar putut să vină de la Uniunea Europeană, dacă Guvernul ar face demersurile necesare.

În plină pandemie, UE oferă fonduri statelor membre pentru sprijinirea sistemelor naționale de sănătate. Avem trei surse de unde ne-am putea alimenta.

România a dovedit că nu stă foarte bine la capitolul absorbție de fonduri europene. Din exercițiul financiar precedent au fost cheltuite 52 la sută din fonduri. Economistul-șef Raiffaisen Bank, Ionuț Dumitru, spune că este un procent de mijloc.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„România are aproape 80 de miliarde de euro la dispoziție. Absorbția trebuie să crească foarte mult. Încă o dată, ea a crescut în anii anteriori, sperăm că această tendință se menține și anii următori”, a precizat specialistul în economie.

Uniunea Europeană a acordat o facilitate importantă: a eliminat cofinanţarea de 15 la sută pe programele de sănătate.

„România nu are un sistem instituțional, în sensul unei instituții, în sensul unei administrații, în sensul unor competenți conducători ai acestor instituții care să elaboreze programe care să fie accesate la Uniunea Europeană. În general programele sunt făcute, îmi scuzați termenul, pe genunchi, nu sunt bine fundamentate”, a explicat Mircea Coșea, analist financiar.