UE alocă miliarde de euro statelor membre pentru sprijinirea sistemelor de sănătate, România nu le accesează

  • Uniunea Europeană alocă resurse de miliarde de euro pentru statele membre, în pandemie
  • România poate accesa fonduri din patru resurse europene pentru sănătate
  • Corina Crețu: „Sunt sceptică că România a folosit la maximum aceste oportunități

Bani pentru sănătate ar fi putut să vină de la Uniunea Europeană, dacă Guvernul ar fi făcut demersurile necesare. În plină pandemie, UE oferă fonduri statelor membre pentru sprijinirea sistemelor naționale de sănătate.

Sunt trei resurse de unde ne-am putea alimenta. Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar pentru Politică Regională, este îngrijorată, pentru că Executivul nu folosește aceste oportunități.

„Toate statele membre sunt încurajate să folosească fonduri europene. Parlamentul European a mobilizat câteva miliarde de euro. S-a adoptat o flexibilitate mult mai mare, inclusiv transferarea de fonduri din fondul de coeziune, de unde se pot plăti acele sporuri, pentru cei care lucrează în prima linie”, a spus Corina Crețu.

România a dovedit că nu stă foarte bine la capitolul absorbție de fonduri europene. Numai 52% din fonduri au fost folosite.

„Nu înțeleg de ce, din martie anul trecut, știind toate aceste oportunități, Guvernul României nu și-a planificat cum să îmbine bugetele europene, oportunitățile care există. Sunt sceptică că România a folosit la maximum aceste oportunități”, a adăugat Corina Crețu.