• Mai mult de un miliard de doze, de la șase companii, sunt deja rezervate
  • Este al șaselea contract prin care Comisia rezervă vaccinul pentru statele membre
  • Compania Moderna anunță o eficiență de 94.5%

Uniunea Europeană cumpără vaccinul anti-COVID de la Moderna. Comisia Europeană a semnat al șaselea contract pentru achiziționarea a 160 de milioane de doze de vaccin.

Noua tranșă se adaugă la cele încheiate deja cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer și CureVac.

Anca Mihai, corespondent Aleph News la Roma: „Președinta Ursula von der Leyen a spus ieri că toți europenii trebuie vaccinați, iar țările care au mai mare disponibilitate economică le vor ajuta pe cele care nu pot să-l achiziționeze. Europa a creat tocmai în acest sens și bugetul COVAX Facility cu o disponibilitate de 800 milioane de euro care vor fi folosiți în campania de vaccinare.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?

Vaccinul Moderna va fi distribuit în două faze de câte 80 de milioane de doze, și președintele Institutului de Cercetare din Italia, Giuseppe Ippolito, spune că la 11 decembrie vaccinul va primi autorizația în SUA și chiar de a doua zi va putea fi comercializat pe piață. Comisarul pentru Situații de Urgență a spus ieri că Italia a achiziționat milioane de seringi sterile și în același timp, a achiziționat 5 milioane litri de diluant care vor fi folosiți în vaccin. În același timp, a cerut un plan al regiunilor care vor spune câte persoane au nevoie în primă fază de vaccin, și unde vor fi vaccinate acestea. Lucrul cel mai interesant l-a făcut Germania. O societate BINDER a creat un congelator imens, care poate găzdui 117.000 doze de vaccin la -70 grade, și este acea caracteristică de care are nevoie vaccinul Pfizer”

Începe să se vadă luminița de la capătul tunelului. Ursula von der Leyen spune că primii europeni ar putea fi vaccinați înainte de sfârșitul anului. Dar pentru asta e nevoie de o pregătire serioasă.

Ursula von der Leyen: „Statele membre trebuie să se pregătească acum. Vorbim despre milioane de seringi, vorbim despre lanțurile de frig, vorbim despre organizarea centrelor de vaccinare, vorbim despre personalul instruit care există. Acest lucru trebuie pregătit. Avem cereri din întreaga Europă. Toată lumea își dă seama încet că are nevoie de un sistem de lanț de congelatoare sau cel puțin vaccinurile ARN, nu pot fi utilizate. Liniile noastre de telefon sunt încinse și aceasta este o veste bună.”