- Ritmul lent al vaccinării în multe țări ale UE a generat critici la adresa Bruxelles-ului, care este acuzat că a cumpărat prea puține doze de vaccin.
- UE a cheltuit aproximativ 2 miliarde de euro pentru vaccinuri, în timp ce SUA au investit mai mult de 12 miliarde de dolari, deși au o populație mai mică.
- La întârzierea achiziționării vaccinurilor au dus neîncrederea oamenilor de știință în tehnologia ARNm și neînțelegerile cu companiile referitor la răspunderea pentru vaccinuri.
- UE a comandat vaccinuri pentru 380 milioane de oameni
- Țările dezvoltate au semnat contracte bilaterele cu producătorii de vaccin
Gestionarea pandemiei de coronavirus a înregistrat multe eșecuri până acum, dar unul dintre cele mai puțin așteptate pare a fi desfășurarea lentă a procesului vaccinării în multe țări ale UE. Bruxelles-ul este criticat că a cumpărat prea puține doze de vaccin, scrie Financial Times.
Astăzi a avut loc o dezbatere, în cadrul căreia Sandra Gallina, negociatorul-șef al sistemului central de achiziții de vaccinuri al UE, a apărut în fața Comisiei pentru mediu a Parlamentului European. Deși Bruxelles-ul nu este responsabil pentru problemele logistice care au stat în calea vaccinării în întreaga uniune, se confruntă cu întrebarea legitimă dacă aprovizionarea cu vaccinuri a suficientă.
„În acest moment, aş spune că avem vaccinuri pentru 380 de milioane de oameni, cele două doze, dacă fac un calcul, sunt 760 de milioane de fiole”, a explicat ulterior, în cadrul audierii, Sandra Gallina, referindu-se la vaccinurile comandate de la companiile BioNTech/Pfizer şi Moderna.
Comisia Europeană a conceput strategia privind vaccinurile în iunie, construind un portofoliu de peste 2 miliarde de doze, din șapte produse diferite, suficient pentru a imuniza de cel puțin două ori cei 446 de milioane de locuitori ai blocului comunitar.
Markus Söder, premierul Bavariei, a declarat că UE „a comandat prea puține doze și s-a bazat pe producători nepotriviți”. Ratele mai ridicate de vaccinare din SUA și din Marea Britanie, după Brexit, au dat prilejul unei comparații cu modul în care funcționează schema de achiziții a UE.
Mai mulți bani pentru vaccin?
O primă întrebare este dacă UE ar fi trebuit să cheltuiască mai mult decât cei aproximativ 2 miliarde de euro, cu care a prefinanțat capacitatea de producție a firmelor de vaccinuri. SUA, care au o populație mai mică, au investit într-un efort similar mai mult de 12 miliarde dolari.
Mai multă încredere în tehnologia ARNm utilizată de firmele BioNTech/Pfizer și Moderna
Un al doilea punct este dacă UE ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă încredere în tehnologia ARNm utilizată de firmele BioNTech/Pfizer și Moderna. BioNTech/Pfizer a declarat că are rezultate promițătoare încă din iulie, cu câteva luni înainte de acordul din noiembrie, prin care s-au cumpărat 150 de milioane de seturi a câte două doze de vaccin.
Apărătorii schemei de vaccinare a UE subliniază faptul că unii oameni de știință credibili erau încă sceptici cu privire la imunizarea bazată pe tehnologia ARNm chiar și la sfârșitul anului trecut.
Aceștia declară, de asemenea, că negocierile privind achizițiile au fost dificile, în parte pentru că au avut de rezolvat neînțelegerile pe care le-au avut cu companiile cu privire la aspectul vital al răspunderii pentru produse.
OMS le cere statelor bogate să nu mai încheie contracte bilaterale cu companiile farmaceutice pentru a achiziționa vaccinuri anti-COVID
Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a făcut apel la o mai mare solidaritate în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19.
Șeful OMS le-a cerut statelor dezvoltate să înceteze să mai încheie acorduri bilaterale cu companiile care produc aceste vaccinuri.
„Cer insistent producătorilor să acorde prioritate distribuirii vaccinurilor prin intermediul mecanismului Covax pus în aplicare de OMS şi partenerii săi. Şi cer insistent ţărilor şi producătorilor să înceteze să încheie acorduri bilaterale în detrimentul Covax”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Tot el a transmis statelor care au comandat mai multe doze de vaccin decât au nevoie, să le „ofere imediat Covax, pregătit să le distribuie în mod echitabil începând de astăzi”.