• Uniunea Europeană ia în calcul măsura de a elimina Rusia din SWIFT.
  • Scoaterea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil pentru instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării.
  • Decizia este împărțită între națiunile UE, existând o divizare între statele membre precum Polonia, Estonia și Lituania, care doresc ca SWIFT să facă parte din pachetul de sancțiuni și cele care au legături economice puternice cu Rusia precum Germania.

În timp ce aliații occidentali lucrează la răspunsul lor coordonat la invazia rusă din Ucraina, Uniunea Europeană (UE) pare să ia în calcul posibilitatea reală ca Rusia să fie eliminată din The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), o rețea de plăți de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare.

Scoaterea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibilă, pentru instituțiile financiare, să trimită bani în sau în afara țării. Acest lucru ar avea un impact serios asupra companiilor ruse cu clienți străini și ar putea afecta, în mod real, economia țării.

Națiunile Uniunii Europene sunt împărțite dacă să facă sau nu acest pas. Surse de rang înalt din organismul european au declarat, pentru CNN, că există o diviziune în statele membre între țări precum Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, care doresc ca SWIFT să facă parte din pachetul de sancțiuni care va fi anunțat mai târziu joi și țări precum Germania, Italia, Ungaria și Cipru, care au legături economice mai puternice cu Rusia și nu doresc ca SWIFT să fie inclus în noile sancțiuni.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Un diplomat de rang înalt de la nivel european a declarat că există o negociere în curs, dar crede că este „probabil” ca interesele economice să câștige și Bruxelles-ul să nu taie Rusia de la SWIFT.