• Grecia a spus că nu va urma Turcia în alunecarea sa zilnică scandaloasă de declarații și amenințări.
  • UE își reiterează așteptările de la Turcia de a lucra în mod serios la detensionarea tensiunilor într-un mod durabil.
  • Amenințările și retorica agresivă sunt inacceptabile și trebuie să înceteze, a spus Josep Borell.

UE și-a exprimat luni îngrijorarea față de ceea ce a numit remarci ostile ale Turciei la adresa Greciei. Președintele turc Tayyip Erdogan a acuzat Grecia de ocuparea insulelor demilitarizate din Marea Egee și a declarat că Turcia este pregătită să facă ceea ce este necesar atunci când va fi cazul.

Comentariile ostile continue ale liderilor politici ai Turciei împotriva Greciei… ridică motive serioase de îngrijorare și contrazic pe deplin eforturile de dezescaladare atât de necesare în estul Mediteranei, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, într-o declarație.

Amenințările și retorica agresivă sunt inacceptabile și trebuie să înceteze, a adăugat el, subliniind cererile UE ca diferendele să fie soluționate pe cale pașnică și cu respectarea deplină a dreptului internațional.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

UE își reiterează așteptările de la Turcia de a lucra în mod serios la detensionarea tensiunilor într-un mod durabil în interesul stabilității regionale în estul Mediteranei și de a respecta pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor membre ale UE, a declarat Stano. Răspunsul UE a urmat unui tir de declarații amenințătoare din partea lui Erdogan. Sâmbătă, un Erdogan înfuriat a acuzat Grecia că ocupă insulele.

Avem un singur cuvânt de spus Greciei: Nu uitați. Izmir, a declarat Erdogan, referindu-se la sfârșitul ocupației grecești după ce forțele turcești au intrat în orașul de pe coasta Mării Egee în 1922. Ocupația voastră asupra insulelor nu ne leagă, a mai spus Erdogan.Grecia lansează o campanie de informare privind agresiunea Turciei

Grecia a reacționat spunând că nu va urma Turcia în alunecarea sa zilnică scandaloasă de declarații și amenințări. Atena răspunde, de asemenea, la avalanșa de declarații agresive prin trimiterea de scrisori tuturor membrilor Consiliului de Securitate al ONU, secretarului general Antonio Guterres și secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, au declarat luni surse din Ministerul de Externe.

Potrivit acelorași surse, scrisorile citează pur și simplu declarațiile originale ale oficialilor turci, fără alte comentarii. Acestea sunt atât de scandaloase încât nu este necesar niciun alt comentariu, au precizat sursele.