• Prețurile electricității au crescut la cote record.
  • În Germania, electricitatea mai scumpă a devenit subiect electoral.
  • Prețurile pentru populație urcă de trei luni, în Spania.

Prețurile electricității au crescut la cote record pe bursele de profil din mai toată Europa și au început să se vadă în facturile populației din mai multe state. Unele guverne au luat deja măsuri pentru stăvilirea scumpirii energiei sau au promis că vor face acest lucru, scrie Ziarul Financiar.

În Germania, electricitatea mai scumpă a devenit subiect electoral pentru toate partidele. În Italia, guvernul a intervenit încă de la începutul verii pentru a stopa creșterea facturilor, dar eforturile au avut efecte doar limitate. În Spania, executivul promite să acționeze cu reforme.

În Polonia, unde piața nu a fost încă liberalizată, oamenii sunt anunțați că scumpirea electricității este iminentă, dar că nu va fi ceva dramatic. Iar în Ungaria chiar și critici ai premierului Viktor Orban laudă decizia acestuia de a insista pe energie nucleară, ieftină.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Spania a cerut ajutorul Comisiei Europene să stopeze scumpirea energiei

În Spania, după ce a cerut fără succes Comisiei Europene ajutor pentru oprirea scumpirii energiei, guvernul a anunțat că va prezenta „iminent“ un pachet de măsuri pentru frânarea celei mai rapide creșteri de prețuri de pe piața energiei. Anunțul a fost întărit şi de un interviu dat de premierul spaniol Pedro Sanchez în El Pais, unde acesta a spus că executivul său socialist se pregătește să lanseze reforme structurale pentru a trage în jos costurile în creştere cu energia.

Preţurile pentru populaţie urcă de trei luni. Sanchez a promis că astfel facturile vor ajunge până la sfârşitul anului înapoi la nivelurile din 2018. Inflaţia din Spania a atins 3,3% în august, cea mai ridicată cotă din 2012 încoace, mai ales datorită scumpirii electri­cităţii, potrivit datelor statistice oficiale. Acest lucru se vede în sondajele de popularitate.

El Mundo scrie că 84% dintre spanioli cred că guvernul nu a făcut suficient pentru a reduce impactul pe care creșterea prețurilor energiei îl are asupra gospodăriilor. Ponderea prețurilor electricității în factura pentru energie a crescut de la 25% la 51,5%, potrivit unui simulator al Comisiei pentru Concurență.

Care este diferența dintre tarife și taxe?

Diferența o reprezintă diferite tarife şi taxe (spre exemplu, TVA şi tarife pentru rețeaua de transmisie şi distribuție şi pentru subvenționarea producerii de energie verde). TVA actuală este însă redusă, de la 21% la 10%. Premierul Sanchez a explicat că măsurile ce vor fi anunțate vor pune accentul pe protecția consumatorilor vulnerabili, cu interdicția de a tăia curentul celor care nu pot plăti sau celor care primesc vouchere de energie.

„Noi protejăm 1,1 milioane de consumatori“, a spus el. „Mai mult, avem un plan de a defini un nivel al utilizării minime în domeniul electricității şi energiei. “ Apoi, a mai spus premierul, guvernul a lut măsuri pentru revizuirea profiturilor adiționale ale companiilor de energie, punând deoparte 650 de milioane de euro care erau destinate inițial companiilor de electricitate.

Cine sunt beneficiarii?

Banii sunt destinați acum consumatorilor. Toate acestea vor fi făcute fără intervenții pe piața de profil. Până la anunțarea măsurilor de stopare a scumpirilor, parlamentul spaniol a acceptat înființarea unei comisii speciale care să cer­ceteze cauzele scumpirilor, care să sta­bilească dacă acestea se datorează sau nu unor abuzuri, și cum poate fi rezolvată problema. Inițiatorii proiectului au făcut clar că această comisie nu va fi o instituție de anchetă.

Şi în Grecia guvernul a pregătit o serie de măsuri pentru reducerea prețurilor electricității şi ale altor servicii şi produse, a spus ministrul dezvoltării Adonis Georgiadis. Guvernul caută acum surse pentru cel puțin 100 de milioane de euro, bani cu care să fie protejate gospodăriile vulnerabile de facturile mari așteptate în următoarele luni.

În Italia, datele guvernamentale arată că facturile pentru energie au crescut în trimestrul trei cu 10%, iar cele pentru gaze naturale cu 15%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Sunt majorări semnificative şi totuși mai mici decât dacă guvernul nu ar fi intervenit în iunie pentru a reduce povara prețurilor pentru populație. Fără aceste intervenții, facturile ar fi fost cu 20% mai mari, scrie presa italiană. Guvernul a acționat prin alocarea a 1,2 miliarde de euro pentru reducerea „tarifelor generale de sistem“ (o componentă importantă a facturii finale) pentru actualul trimestru.

Toți indicatorii arată că prețurile vor crește în mod iminent

Însă măsura este temporară, iar toți indicatorii arată că prețurile nu se vor duce decât în sus. Într-o țară în care peste 2,8 milioane de familii sunt afectate de sărăcia energetică, dar în care piața este liberalizată, guvernul are un mecanism special de protecție al celor vulnerabili prin contracte speciale de furnizare de energie sub condiții stabilite de stat. Însă și această plasă de siguranță este temporară, urmând să fie retrasă la sfârșitul anului viitor.

În Germania, țară care se apropie de primele alegeri de după era Merkel, mai toate partidele care vor concura au propus soluții pentru diminuarea costurilor cu electricitatea pentru populație. Mai toate se învârt în jurul reducerii sau chiar eliminării unei taxe speciale introduse pentru finanțarea dezvoltării energiei verzi, celebra EEG, care cântărește de mulți ani grei în factura pentru energie, scrie Handelsblatt. Factura a crescut cu 20% în ultimul an.