• UE a convenit să înghețe activele din UE ale băncii rusești Sberbank, ale celor două fiice ale lui Vladimir Putin și ale mai multor oligarhi.
  • De la începutul războiului din Ucraina, UE a pus pe lista neagră aproximativ 700 de persoane legate de Kremlin sau acuzate că au susținut invazia, pe care Moscova o numește „operațiune specială”.
  • Noile decizii fac parte din cel de-al cincilea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, care include o interdicție asupra importurilor de cărbune și restricții de intrare în UE pentru navele și camioanele rusești.

Uniunea Europeană a convenit să înghețe activele din UE ale băncii rusești Sberbank, ale celor două fiice ale lui Vladimir Putin și ale mai multor oligarhi, potrivit unui document publicat, vineri, în jurnalul oficial al UE citat de Reuters.

De la începutul războiului din Ucraina, UE a pus pe lista neagră aproximativ șapte sute de persoane legate de Kremlin sau acuzate că au susținut invazia, pe care Moscova o numește „operațiune specială”. Cu toate acestea, acest lucru nu a dus, întotdeauna, la o înghețare rapidă a activelor, pe fondul obstacolelor juridice și, uneori, a lipsei de voință politică.

Noile măsuri vor lovi alte peste două sute de persoane, majoritatea din regiunile separatiste Luhansk și Donețk, dar și oameni de afaceri de top, politicieni și militari apropiați de Kremlin.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Alte optsprezece entități au fost, de asemenea, afectate de înghețarea activelor, inclusiv patru bănci, precum VTB, și firme militare, aproape dublând numărul companiilor afectate de sancțiuni de la începutul războiului.

Herman Gref, șeful Sberbank, a fost adăugat pe lista neagră a UE, potrivit documentului. Până acum, UE s-a abținut să sancționeze banca, care joacă un rol-cheie în plățile pentru energie.

Fiicele lui Putin, Ekaterina Tikhonova și Maria Vorontsova, au fost, de asemenea, sancționate, acum, pentru că au beneficiat de pe urma guvernului rus, se arată în document.

Putin fusese, deja, sancționat într-o primă rundă de măsuri restrictive, deși nu este clar ce active dețin el și familia sa în UE.

Oligarhii bogați folosesc, de obicei, paravane sau companii fantomă și trusturi anonime pentru a-și proteja activele, ceea ce face foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă, identificarea lor de către anchetatori, în special, în jurisdicțiile cu reguli relaxate privind beneficiarii reali ai companiilor.

Directorul executiv al companiei petroliere Surgutneftegas, Vladimir Bogdanov, fondatorul gigantului din aluminiu Rusal, Oleg Deripaska, miliardarul Boris Rotenberg, principalul acționar al celei mai mari companii miniere de aur din Rusia, Polyus, Said Kerimov și șeful platformei rusești de comerț electronic Ozon, Alexander Shulgin, au fost, de asemenea, sancționați.

Noile decizii fac parte din cel de-al cincilea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, care include o interdicție asupra importurilor de cărbune și restricții de intrare în UE pentru navele și camioanele rusești.