• Uniunea Europeană interzice orice zbor din Belarus
  • Interdicția intră în vigoare de sâmbătă, 4 iunie
  • Operatorii aerieni sunt furioși

UPDATE – Jens Stoltenberg: Acţiunile Belarusului trebuie să aibă „consecinţe” 

Jens Stoltenberg a salutat sancţiunile impuse de Statele Unite Belarusului. „Deturnarea unui avion de către un stat trebuie să aibă consecinţe. Trebuie să impunem costuri”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit publicaţiei The Hill, la o conferinţă organizată de Institutul Brookings.

Rusia nu a condamnat incidentul. Dimpotrivă, Rusia a încercat să facă exact invers, pentru a justifica şi a explica această acţiune revoltătoare“, a subliniat Jens Stoltenberg.

Statele Unite au impus sancţiuni împotriva unor companii din Belarus şi au anunţat că se vor consulta cu Uniunea Europeană pentru aplicarea de măsuri suplimentare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Uniunea Europeană a condamnat dur atitudinea regimului din Belarus, care a forţat aterizarea unui avion pentru arestarea unui jurnalist disident, şi a exprimat susţinere pentru impunerea de noi sancţiuni. La summitul din 24 mai, Consiliul European a îndemnat companiile aeriene din Uniunea Europeană să evite survolarea Belarusului şi a cerut Consiliului UE să interzică tranzitul avioanelor din Belarus prin spaţiul aerian european şi escalele acestora în aeroporturi din Uniunea Europeană.

În acest sens, Consiliul UE a confirmat vineri decizia de interzicere a accesului avioanelor din Belarus în spaţiul aerian comunitar şi escalale în aeroporturi europene.

Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze pe 23 mai în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost justificată prin presupusa primire a unui mesaj care avertiza că la bord ar fi o bombă. Un activist al opoziţiei din Belarus, Raman Pratasevich, şi partenera lui, Sofia Sapega, au fost reţinuţi imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior au fost plasaţi în arest preventiv.

Știre inițială

Uniunea Europeană a decis să interzică accesul în spaţiul său aerian companiilor aeriene din Belarus.

Până în acest moment vorbeam despre un avertisment pe care l-au dat liderii Uniunii Europene. Ei avertizau operatorii aerieni să nu mai folosească spațiul aerian din Belarus, iar din acest moment decizia devine una formală, oficială. Există și un termen. Mai exact, interdicția intră în vigoare de mâine.

De sâmbătă, 5 iunie, niciun avion din Belarus nu va mai survola spațiul aerian al Uniunii Europene.

Reacția operatorilor aerieni

Operatorii aerieni sunt furioși. Ei spun că astfel de decizii nu trebuie luate pe criterii politice, ci pe criterii de siguranță aeriană.

Orice modificare la nivelul spațiului aerian folosit de companii vine la pachet cu pierderi economice pe care ar urma să le aibă toți operatorii aerieni.

Toți liderii UE au ieșit cu declarații publice în care au spus că acesta este doar începutul și că ceea ce face regimul Lukashenko este nepermis, drept pentru care ei își revervă dreptul să vină cu sancțiuni gradual, deci ne putem aștepta și la alte sancțiuni.