• EMA va demara săptămâna viitoare o investigație privind testele clinice făcute de Rusia pentru vaccinul Sputnik V.
  • Unii dintre ”voluntari” ar fi fost presați de superiorii lor să participe la testele clinice pentru Sputnik V.
  • Șeful fondului suvernan: „Nu a existat nicio presiune, iar Sputnik V a respectat toate regulile clinice”

Autoritatea de reglementare din domeniul medicamentelor din UE va demara săptămâna viitoare o investigație pentru a vedea dacă testele clinice făcute de Rusia pentru vaccinul Sputnik V contravin standardelor etice și științifice, scrie Financial Times.

Ancheta Agenției Europene a Medicamentelor privind studiile serului Sputnik V, vine în condițiile în care persoane avizate au declarat pentru FT că au îndoieli privind etica acestor teste clinice.

Anterior, Rusia anunțase că la testele Sputnik V au participat soldați militari și angajații din sectorul public. Potrivit Reuters, unii dintre ei spun că au fost presați de superiorii lor să participe la testele clinice.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Kirill Dmitriev, șeful RDIF, a negat utilizarea constrângerii, spunând FT: „Nu a existat nicio presiune [asupra participanților] și Sputnik V a respectat toate practicile clinice”.

Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran, a negat acuzațiile: ”Nu a existat nicio presiune, iar Sputnik V a respectat toate regulile clinice”. El a mai spus că inspecția EMA este programată să înceapă săptămâna viitoare.

Șeful fondului suveran a continuat: „Un exemplu specific de persoane care încearcă să submineze procesul de aprobare EMA, care se presupune a fi imparțial și fără discriminare.”

„Respectarea acestui standard oferă asigurarea că drepturile, siguranța și bunăstarea participanților la studiu sunt protejate și că datele din studiile clinice sunt credibile”, a spus EMA.