- UE lansează un proiect de hidrogen de 5,4 miliarde de euro cu Alstom, Daimler și alți giganți Breton.
- Proiectul subliniază îndepărtarea UE de combustibili fosili.
- Proiectul IPCEI Hy2Tech își propune să atragă alte 8,8 mild. euro în investiții.
UE lansează un proiect de hidrogen de 5,4 miliarde de euro cu Alstom, Daimler și alți giganți Breton.
Proiectul subliniază îndepărtarea UE de combustibili fosili.
Proiectul IPCEI Hy2Tech își propune să atragă alte 8,8 mild. euro în investiții.
Comisia Europeană a aprobat un proiect de hidrogen în valoare de 5,4 miliarde de euro, finanțat în comun de 15 țări ale UE și 35 de companii. Războiul din Ucraina nu a făcut decât să sublinieze necesitatea ca Europa să își diversifice sursele de energie și să avanseze rapid spre tranziția ecologică. Acum, UE își dorește ca dependența de conbustibili fosili să fie cât mai scăzută.
„Uniunea Europeană are în vedere de mulți ani această tranziție energetică, tranziție ecologică. Acest proiect vine în întâmpinarea strategiilor deja demarate de Uniunea Europeană și dorește să treacă la producerea hidrogenului, dar un hidrogen curat care să utilizeze surse de energie regenerabilă pentru producerea lui. România s-a aliniat politicii europene și chiar are o strategie în acest sens. Mai multe județe, cel puțin cele aflate în zona dunăreană și-au prevăzut proiecte pentru producerea de hidrogen curat”, spune Lavinia Andrei activist de mediu Terra Mileniul 3.
Experții în energie spun că Europa face tot ce poate pentru a avea variantă pentru momentul în care Rusia nu va mai deschide conductele de gaz.
„E foarte clar că ceea ce se întâmplă este înlocuirea gazului metan cu hidrogen în rețelele existente de gaz metan, care se poate face în anumite condiții de protecție mult mai drastică. 04:14 // 06:04 Avem la nivelul cercetării echipe care se ocupă de – așa cum spuneam – dispozitove de conversie a hidrogenuului în energie electrică un soi de electroliză inversă: bagi energie electrică în apă se disociază în hidrogen și oxigen. Dacă pui hidrogen cu oxigen într-un mediu catalitic apare energie electrică și apă, deci o conversie foarte curată”, spune Ionuț Purica expert în energie.