UE nu acceptă rezultatele alegerilor din Belarus şi anunţă sancţiuni

Sursa foto: Profimedia
  • Uniunea Europeană consideră că alegerile prezidenţiale din Belarus au fost fraudate
  • UE urmează să anunțe sancțiunile către Belarus a urmare a scrutinului și a acțiunilor violente asupra protestatarilor
  • Anunțul a fost făcut de Josep Borell, reprezentantul UE pentru afaceri externe și politică de securitate

Uniunea Europeană consideră că alegerile prezidenţiale din Belarus au fost fraudate şi urmează să anunţe sancţiunile pe care le va impune ţării ca urmare a scrutinului şi a comportamentului pe care autorităţile l-au avut faţă de protestatari.

„UE nu acceptă rezultatele alegerilor. Lucrăm pentru a stabili sancţiunile pentru cei responsabili de violenţă şi fraudare”, a confirmat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a anunţat vineri că blocul comunitar refuză să recunoască rezultatele alegerilor prezidenţiale din Belarus, în urma cărora preşedintele Alexander Lukaşenko a fost reales pentru un al şaselea mandat.

După o întâlnire a Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, Borrell a scris pe Twitter: „UE nu acceptă rezultatele alegerilor. Începem discuţiile pentru sancţionarea celor responsabili de violenţă şi fraudare”.

Cei 27 de miniştri de externe ai UE au încheiat un consens potrivit căruia alegerile din Belarus „au fost fraudate”, potrivit ministrului slovac de externe, Ivan Korcok. La rândul său, ministrul polonez, Jacek Czaputowicz a declarat că „nu putem ignora faptele fraudei electorale şi utilizarea forţei”.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut „sancţiuni suplimentare împotriva celor care au încălcat valorile democratice sau au abuzat de drepturile omului” în Belarus.