• UE avertizează că până în 2022 nu vor fi suficiente vaccinuri COVID pentru toţi europenii
  • Blocul de 27 de națiuni a rezervat peste 1 miliard de doze de potențiale vaccinuri COVID-19 de la trei producători de medicamente
  • Se negociază cumpărarea în avans a încă un miliard de flacoane cu alte companii.
  • UE a asigurat până acum doze din potențialele vaccinuri dezvoltate de AstraZeneca, Sanofi și Johnson & Johnson. De asemenea, a spus că este în discuții cu Moderna, Pfizer și CureVac.

Doar o parte din populația Uniunii Europene poate fi inoculată împotriva noului coronavirus înainte de 2022, au declarat oficialii UE într-o ședință internă, deoarece vaccinurile pe care blocul le asigură s-ar putea să nu se dovedească eficiente sau să nu fie fabricate în doze suficiente, relatează Reuters.

Blocul de 27 de națiuni, cu o populație de 450 de milioane, a rezervat peste 1 miliard de doze de potențiale vaccinuri COVID-19 de la trei producători de medicamente. Se negociază cumpărarea în avans a încă un miliard de flacoane cu alte companii.

Nu vor exista suficiente doze de vaccinuri Covid-19 pentru întreaga populație înainte de sfârșitul anului 2021”, a declarat un oficial al Comisiei Europene diplomaților din statele UE într-o ședință cu ușile închise, luni, a mărturisit pentru Reuters o persoană care a participat la aceasta. Un al doilea oficial a confirmat declarația.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Comisia UE a spus anterior că vaccinurile vor fi limitate „în etapele inițiale de desfășurare”, dar nu a clarificat niciodată cât va dura faza inițială.

Încă nu există un vaccin COVID-19 eficient, dar primele mostre ale unuia ar putea fi disponibile la începutul anului viitor, a declarat Comisia în octombrie.

Având în vedere o ofertă probabil limitată, Comisia a cerut de luni de zile guvernelor UE să elaboreze planuri de vaccinare care să acorde prioritate grupurilor vulnerabile și esențiale, precum lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele în vârstă sau persoanele cu boli cronice – cu toate acestea, în afară de consensul privind inocularea medicilor și asistenților medicali, „nu există o linie comună pentru alte grupuri”, a declarat oficialul Comisiei în cadrul reuniunii interne din această săptămână.

În iulie, un document aprobat de Comisie și guvernele UE spunea că cel puțin 40% din populația UE ar trebui să fie vaccinată în prima fază.

Unele țări din UE doresc să rezerve doze pentru întreaga populație, cu scopul de a le lansa deja până la jumătatea anului 2021.

Un al treilea oficial al UE a declarat că acest obiectiv îndrăzneț ar putea fi atins dacă UE ar ajunge la oferte de aprovizionare cu cel puțin șapte dezvoltatori ai vaccinului.

UE a asigurat până acum doze din potențialele vaccinuri dezvoltate de AstraZeneca, Sanofi și Johnson & Johnson. De asemenea, a spus că este în discuții cu Moderna, Pfizer și CureVac.