• Executivul UE a propus miercuri interzicerea vânzării de produse din tutun încălzit cu arome, inclusiv a unor produse de vaping, ca parte a planului său de combatere a cancerului.
  • Comisia Europeană a declarat că propunerea sa vine ca răspuns la o creștere semnificativă a volumului de astfel de produse vândute în rândul a 27 de țări.
  • Interdicția nu ar viza toate dispozitivele de vapare, ci doar pe cele care furnizează tutun încălzit. Multe țigări electronice conțin doar nicotină.

Executivul UE a propus miercuri interzicerea vânzării de produse din tutun încălzit cu arome, inclusiv a unor produse de vaping, ca parte a planului său de combatere a cancerului.

Comisia Europeană a declarat că propunerea sa vine ca răspuns la o creștere semnificativă a volumului de astfel de produse vândute în rândul a 27 de țări.

Un studiu recent al Comisiei a arătat o creștere cu 10% a vânzărilor de produse din tutun încălzit în mai mult de cinci națiuni membre, în timp ce produsele din tutun încălzit au depășit 2,5% din totalul vânzărilor de produse din tutun în întreaga regiune.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Interdicția nu ar viza toate dispozitivele de vapare, ci doar pe cele care furnizează tutun încălzit. Multe țigări electronice conțin doar nicotină.

 „Având în vedere că nouă din zece tipuri de cancer pulmonar sunt cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai puțin atractiv posibil pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și a salva vieți”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Potrivit cifrelor UE, cancerul este a doua cauză de deces în rândul a 450 de milioane de locuitori. În UE se înregistrează aproximativ 1,3 milioane de decese cauzate de cancer și 3,5 milioane de cazuri noi pe an.

Se estimează că 40% dintre cetățenii UE se vor confrunta cu cancerul la un moment dat în viață, cu un impact economic anual estimat la aproximativ 100 de miliarde de euro (120 de miliarde de dolari).

Comisia Europeană a declarat anterior că dorește să se asigure că mai puțin de 5% din populație consumă tutun până în 2040.

Propunerea de interzicere merge acum la națiunile membre și la legislatorii Parlamentului European pentru a fi examinată.