• Gove și vicepreședintele Comisiei Europene au ajuns la un numitor comun privind exporturile de vaccinuri anti-Covid-19 în Irlanda de Nord.
  • Diplomat UE: Programul de vaccinare al Uniunii Europene este „un accident rutier în slow motion”.

Uniunea Europeană a recunoscut că a „făcut o greșeală” după ce a invocat prevederi de urgență în acordul Brexit pentru a controla exporturile de vaccinuri anti-Covid, a declarat Michael Gove, ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, transmite BBC.

Michael Gove spune că este „încrezător” în aprovizionarea cu vaccinuri a Regatului Unit și crede că programul său va continua conform planului.

Declarația ministrului vine după ce UE a restricționat exporturile de vaccinuri anti-Covid-19 în Irlanda de Nord, încălcând acordul Brexit.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Totodată, Gove susține că a vorbit cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, și amândoi au fost de acord că „au nevoie de o resetare” și să pună pe primul loc oamenii din Irlanda de Nord.

Šefčovič a scris pe Twitter că prioritatea lor comună este să asigure ca protocolul să funcționeze pentru oamenii din Irlanda de Nord, „protejând procesul de pace și evitând perturbarea vieții de zi cu zi”.

Vineri, premierul nord-irlandez Arlene Foster a descris decizia UE de a invoca Articolul 16 din Protocolul Nord Irlandez, care permite Marii Britanii sau UE de a lua măsuri unilaterale dacă apare un efect negativ neaşteptat din partea acestui acord, drept ”un act incredibil de ostilitate.

Măsura a venit pe fondul unei dispute mai profunde cu privire la întârzierile producției și distribuției vaccinurilor Covid în întreaga UE.