• UE se teme pentru credibilitatea sa din cauza represiunii din Tunisia și a acordului controversat de migrație.
  • Un raport critică deteriorarea climatului politic și arestările oponenților sub președintele Saied.
  • Criticii spun că sprijinul UE pentru controlul migrației riscă să încalce drepturile omului.

UE se teme că credibilitatea sa scade deoarece încearcă să cântărească preocupările tot mai mari cu privire la zdrobirea disidenței în Tunisia, păstrând în același timp un acord controversat privind migrația cu țara nord-africană, potrivit unui document secret, scrie The Guardian.

Un raport intern întocmit de serviciul diplomatic al UE (SEAE) detaliază „o deteriorare clară a climatului politic și un spațiu civic în scădere” sub conducerea președintelui tunisian, Kais Saied, care a suspendat parlamentul și a concentrat puterea în mâinile sale de la începutul mandatului în 2019.

Oficialii UE se așteaptă ca Saied să rămână la putere după alegerile prezidențiale din 6 octombrie. Pregătirea votului a fost marcată de închidere a oponenților și urmărirea penală a dizidenților sub pretextul răspândirii informațiilor false.

Recomandări

ORBAN VS. LEYEN
STARSHIP FLIGHT 5 MISSION
CEI 2 S: SEX&SPORT
A.I.-UL ÎȚI FURĂ LOCUL DE MUNCĂ
TRUMP CERE PROTECȚIE
GERMANIA AJUTĂ UCRAINA

Documentul va alimenta îngrijorările cu privire la pactul de migrație UE-Tunisia din 2023, menit să împiedice oamenii să ajungă în Europa din țară, care a declanșat deja acuzații de finanțare a dictatorilor.

„Relațiile UE-Tunisia au devenit mai complexe”, conchide documentul, pe care principalul diplomat al UE, Josep Borrell, la transmisia miniștrilor de externe ai blocului comunitar la 7 iulie. „UE continuă să aibă un interes deosebit de a-și menține parteneriatul cu Tunisia pentru a stabilitatea țării”, continuă raportul, descriind această legătură ca un mijloc de asigurare a stabilității socioeconomice, respectarea drepturilor omului și „continuarea cooperării eficiente în domeniul managementului migrației”. ”.

UE se teme că fără un astfel de sprijin Tunisia va cădea sub influența „țărilor terțe ostile”, care, deși nu sunt numite, aproape sigur se referă la „concurenți” precum Rusia, Iran

Iar raportul scoate la iveală temerile echipei lui Borrell că credibilitatea UE ar putea de suferit, deoarece blocul a încercat să cântărească drepturile omului cu stoparea migrației și urmărirea unor legi mai largi. „Acest lucru va presupune atingerea unui echilibru din ce în ce mai dificil între credibilitatea UE în ceea ce privește valorile și interesul său de a rămâne implicat în mod constructiv cu autoritățile tunisiene”, note.

Raportul de cinci pagini relatează arestarea politicienilor, jurnaliștilor, avocaților și oamenilor de afaceri din opoziție înainte de alegerile prezidențiale de lună viitoare. De asemenea, au fost arestați și oameni care lucrează pentru ONG-uri care ajută migranții, „majoritatea dintre aceștia fiind parteneri de implementare ai programelor finanțate de UE”, notează UE.

De când a fost redactat raportul UE, mai multe persoane au fost reținute, inclusiv veteranul activist pentru drepturile omului și jurnalistul Sihem Bensedrine, fostul președinte al Comisiei Adevăr și Demnitate, care a fost înființată după Primavara Arabă pentru a investiga decenii de abuzuri ale drepturilor omului. . Ea a fost dispusă să fie arestată preventiv la 1 august, după o atitudine considerată pe scară largă bazată pe acuzații false.

Înainte de arestarea sa, Bensedrine a vorbit împotriva represiunii politice și a „atmosferei otrăvitoare” din Tunisia, după tiradele rasiste ale lui Saied împotriva migranților din Africa sub-sahariană.

Raportul SEAE notează că „reclamația publică și controlul” cu privire la violență, evacuări și alte maltratări ale migranților și solicitanților de azil „în care autoritățile sunt adesea implicate” ridică „întrebări critice cu privire la sprijinul UE pentru autorități.

Raportul a fost comandat de Borrell și trimis celor 27 de miniștri de externe ai UE.

Hussein Baoumi de la Amnesty International a spus că analiza sa reflectă o situație foarte îngrijorătoare. „Nu se poate ascunde această realitate: că situația din Tunisia în ceea ce privește drepturile omului și revenirea democratică este foarte îngrijorătoare”.

Cu toate acestea, partea finală a raportului a fost „ca și cum ar fi fost scrisă de o persoană complet diferită” care nu a citit paginile anterioare, a spus el. „Se spune că UE trebuie să continue să se angajeze mai mult cu autoritățile tunisiene, să continue să extindă cooperarea, să-și extindă parteneriatul, chiar dacă este foarte conștient de faptul că acest lucru ar fi încălcare a angajamentelor UE de promovare a drepturilor. omului, a legii internaționale și statului de drept

„Prin extinderea cooperării cu Tunisia pentru controlul migrației internaționale”, a spus el, UE „a dat destul de multă pâr

Udo Bullmann, un veteran deputat social-democrat, a declarat că situația politică și a drepturilor omului din Tunisia este „îngrijorătoare acum” și a fost „îngrijorătoare” când a fost semnat memorandum de înțelegere. „Comisia Europeană a acordat banii contribuabililor din UE unui regim autoritar care încearcă să restrângă orice opoziție prin metode inumane”, a spus el.

UE a promis 105 milioane de euro Tunisiei în 2023 pentru a lupta împotriva traficanților de persoane, extinzând un fond existent de mai multe milioane de euro pentru controlul frontierelor. Ulterior, guvernul tunisian a declarat a restituit 60 de milioane de euro Bruxelles-ului.

Comisia, a adăugat Bullmann, ar trebui să investigheze situația drepturilor omului într-o țară înainte de a întreprinde orice politică.

Comisia a fost contactată pentru comentarii.

Citește și