• Liderii ţărilor Uniunii Europene şi preşedintele SUA, Joseph Biden, au pledat joi seară, la summitul de la Bruxelles, pentru reducerea dependenţei energetice de Rusia.
  • Liderii europeni şi preşedintele Joseph Biden au discutat, joi, despre cooperarea UE-SUA în sensul diminuării dependenţei de combusibilii fosili din Rusia, precum și despre accelerarea tranziţiei spre energie curată.
  • Potrivit Consiliului European, liderii au convenit asupra importanţei consolidării rezilienţei democratice în Ucraina, Republica Moldova şi în regiunea mai extinsă a Parteneriatului Estic.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi preşedintele SUA, Joseph Biden, au pledat joi seară, la summitul de la Bruxelles, pentru reducerea dependenţei energetice de Rusia şi pentru consolidarea instituţiilor democratice în Ucraina, Republica Moldova şi în zona Parteneriatului Estic.

Aceștia au trecut în revistă eforturile lor actuale de a impune costuri economice Rusiei și Belarusului, precum și disponibilitatea lor de a adopta măsuri suplimentare și de a opri orice încercare de a eluda sancțiunile.

Liderii au discutat despre nevoile urgente cauzate de agresiunea Rusiei, s-au angajat să continue să ofere asistență umanitară, inclusiv țărilor vecine care găzduiesc refugiați, și au subliniat necesitatea ca Rusia să garanteze accesul umanitar pentru cei afectați de violențe sau care fug de acestea”, se arată într-un comunicat al Consiliului European.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Totodată, liderii au salutat deschiderea unor anchete internaționale, inclusiv de către procurorul Curții Penale Internaționale, și eforturile în curs de desfășurare pentru a aduna dovezi ale atrocităților.

În plus, liderii au discutat despre cooperarea dintre UE și SUA pentru a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia, pentru a accelera tranziția către energia curată, precum și despre necesitatea de a răspunde la nevoile de securitate alimentară în evoluție la nivel mondial”, a transmis Consiliul European.

De asemenea, liderii au fost de acord cu privire la importanța consolidării rezilienței democratice în Ucraina, Moldova și în regiunea mai largă a parteneriatului estic.

În cele din urmă, liderii au subliniat importanța consolidării securității și apărării transatlantice, inclusiv prin intermediul unei cooperări solide între NATO și UE, astfel cum este descrisă în Compasul strategic al UE.

Autoritățile americane intenționează să lanseze o inițiativă de sprijinire a societății civile din Ucraina și din țările învecinate. În acest sens, Washingtonul urmează să aloce cel puțin 320 de milioane de dolari, potrivit unei declarații comune a președintelui american Joe Biden și a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, eliberată de Casa Albă.