- „Nu este o decizie politică. Este o decizie a unei instanțe”, a declarat Joseph Borrell.
- Decizia CPI limitează acum teoretic deplasarea lui Netanyahu.
- La începutul lunii august, Israelul a declarat că l-a ucis pe Deif într-un atac aerian în sudul Fâșiei Gaza în luna iulie.
- Hamas nu a confirmat moartea acestuia.
Șeful politicii externe a UE a declarat că mandatele de arestare emise joi de Curtea Penală Internațională pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul său ministru al apărării Yoav Gallant și șeful militar al Hamas Mohammed Deif sunt „obligatorii” și ar trebui puse în aplicare, anunță Barrons.
Advertisment
„Nu este o decizie politică. Este o decizie a unei instanțe, a unei instanțe de justiție, a unei instanțe internaționale de justiție. Iar decizia instanței trebuie respectată și pusă în aplicare”, a declarat Joseph Borrell în timpul unei vizite în capitala iordaniană Amman.
„Această decizie este o decizie obligatorie și toate statele, toate statele părți ale curții, care includ toate statele membre ale Uniunii Europene, sunt obligate să pună în aplicare această decizie a curții”, a declarat el după o conferință de presă comună cu ministrul iordanian de externe Ayman Safadi.
Recomandări
Decizia CPI limitează acum teoretic deplasarea lui Netanyahu, deoarece oricare dintre cele 124 de state membre ale Curții ar fi obligat să îl aresteze pe teritoriul lor.
La începutul lunii august, Israelul a declarat că l-a ucis pe Deif într-un atac aerian în sudul Fâșiei Gaza în luna iulie, însă Hamas nu a confirmat moartea acestuia.
Instanța a declarat că a continuat să emită mandatul de arestare deoarece procurorul nu a fost în măsură să stabilească dacă Deif era mort. Borrell își predă postul luna viitoare succesoarei sale desemnate, Kaja Kallas.
Citește și
- Unde ne educăm copiii? România are astăzi cu 16% mai puține grădinițe de stat decât în 1990
- Franța se pregătește de conflict. Macron: „Franța trebuie să treacă la o economie de război”
- Românii se tem să înceapă o afacere din cauza unui posibil eșec. Ce impact are educația antreprenorială
Partenerii noștri