- Uniunea Europeană a trimis 1,5 miliarde de euro Ucrainei folosind veniturile extraordinare obținute din activele Băncii Centrale a Rusiei care rămân imobilizate.
- 90% din asistența financiară va ajuta Kievul să cumpere mai multe arme, muniții și sisteme de apărare aeriană.
- Bruxelles-ul se teme că distrugerea pe scară largă a rețelei de energie electrică a Ucrainei ar putea declanșa o criză umanitară și un nou exod migratoriu în iarnă.
Transferul este primul de acest fel în cadrul noului sistem bazat pe activele imobilizate ale Rusiei, a căror valoare este estimată la 210 miliarde de euro în întregul bloc. Uniunea Europeană a trimis 1,5 miliarde de euro Ucrainei folosind veniturile extraordinare obținute din activele Băncii Centrale a Rusiei care rămân imobilizate ca parte a sancțiunilor de amploare ale blocului.
90% din asistența financiară va ajuta Kievul să cumpere mai multe arme, muniții și sisteme de apărare aeriană, de care țara are nevoie urgent pentru a respinge avansul trupelor invadatoare din est. Restul de 10% vor contribui la eforturile de reconstrucție, în special a infrastructurii energetice, grav afectată de loviturile neîncetate ale Rusiei.
Bruxelles-ul se teme că distrugerea pe scară largă a rețelei de energie electrică a Ucrainei ar putea declanșa o criză umanitară și un nou exod migratoriu în iarnă. „UE este alături de Ucraina”, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Nu există un simbol sau o utilizare mai bună a banilor Kremlinului decât pentru a face din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur în care să trăiești”.
Anunțul marchează primul transfer de bani în cadrul noului sistem bazat pe activele imobilizate ale Rusiei, estimate la aproximativ 210 miliarde EUR în întregul bloc. Proiectul fără precedent a fost pregătit timp de mai multe luni până când statele membre au ajuns la un acord asupra textelor juridice în luna mai.
Ungaria, un oponent vocal al ajutorului militar pentru Ucraina, a amenințat inițial că își va exercita dreptul de veto și va bloca întreaga inițiativă. Luna trecută însă, statele membre au găsit o cale legală de a ocoli acest obstacol, argumentând că Ungaria s-a abținut de la acordul din mai și, prin urmare, nu avea dreptul de a participa la etapele următoare.