• În conformitate cu normele actuale, armatele se pot confrunta cu o așteptare de cel puțin cinci zile pentru a muta echipamente militare peste granițe pentru jocuri de război și alte manevre.
  • În cadrul inițiativei, drumurile, podurile, liniile de cale ferată, porturile și aeroporturile vor fi evaluate.
  • În prezent, armatele se pot confrunta cu o așteptare de cel puțin cinci zile înainte de a putea transporta echipamente militare peste granițe.

Uniunea Europeană urmează să examineze podurile, căile ferate și aeroporturile din statele sale membre pentru a identifica eventualele puncte slabe din punct de vedere militar în contextul războiului din Ucraina.

În încercarea de a-și ajuta armatele să se deplaseze mai rapid în timp de conflict, Comisia Europeană a dezvăluit un nou plan de acțiune pentru a găsi orice lacune în infrastructura europeană care le-ar putea încetini. Acest plan vine într-un moment în care războiul face ravagii între Rusia și Ucraina, într-unul dintre cele mai mari conflicte de pe continent de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Invazia a servit drept semnal de alarmă” pentru ca UE să își consolideze apărarea, atât pe teren, cât și în domeniul cibernetic. Una dintre principalele lecții învățate în urma livrării de arme și echipamente militare Ucrainei pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei este că fiecare secundă contează”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Mobilitatea militară rapidă este esențială pentru a răspunde crizelor care apar la frontierele noastre și dincolo de acestea.” În cadrul inițiativei, drumurile, podurile, liniile de cale ferată, porturile și aeroporturile vor fi evaluate pentru a afla dacă vreunul dintre ele nu este capabil să manipuleze echipamente militare grele sau de mari dimensiuni, iar cele identificate vor fi modernizate cu prioritate.

De asemenea, inițiativa își propune să asigure accesul garantat la aprovizionarea cu combustibil pe întreg continentul și să dezvolte un sistem electronic pentru a reduce timpul necesar pentru ca forțele armate să se deplaseze peste granițe. În prezent, armatele se pot confrunta cu o așteptare de cel puțin cinci zile înainte de a putea transporta echipamente militare peste granițe pentru jocuri de război și alte manevre, din cauza formalităților și a normelor vamale și fiscale.

Prin acest nou plan de acțiune privind mobilitatea militară, vom aborda blocajele existente pentru a permite deplasarea rapidă și eficientă a forțelor noastre armate”, a adăugat Borrell.