• Consiliul UE a convenit asupra unui mandat de negociere pentru reglementarea colectării și schimbului de date privind serviciile de închiriere de locuințe pe termen scurt, inclusiv aplicații precum Airbnb.
  • Airbnb a dat asigurări că o susține și că se va conforma normelor care vor fi considerate necesare.
  • Platformele digitale care oferă aceste servicii vor trebui să efectueze periodic controale aleatorii pentru a verifica dacă informațiile oferite despre cazare sunt veridice.

Consiliul Uniunii Europene a convenit ieri asupra unui mandat de negociere pentru reglementarea colectării și schimbului de date privind serviciile de închiriere de locuințe pe termen scurt, inclusiv aplicații precum Airbnb. Referitor la această reglementare, Airbnb a dat asigurări că o susține și că se va conforma normelor care vor fi considerate necesare.

Prin măsurile cerute de UE, acestea urmăresc să faciliteze procedura de înregistrare pentru gazde, ca platformele să aibă un set de reguli de bază privind informațiile pe care trebuie să le furnizeze, iar chiriașii să fie mai bine protejați împotriva fraudei în timpul vacanțelor sau al sejururilor scurte. În prezent, aplicațiile de cazare pe termen scurt trebuie să respecte un set de reguli și metode stabilite individual de statele membre. Un regulament al UE ar permite reunirea tuturor legislațiilor.

Propunerea Comisiei Europene a fost prezentată la sfârșitul anului 2022, iar Consiliul UE își arată intenția de a merge mai departe. Printre obiectivele pe care dorește să le atingă se numără opțiunea ca fiecare apartament sau cameră oferită spre închiriere pentru un număr limitat de zile pe an să aibă un număr de înregistrare, astfel încât autoritățile să poată cunoaște identitatea gazdei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În plus, platformele digitale care oferă aceste servicii vor trebui să efectueze periodic controale aleatorii pentru a verifica dacă informațiile oferite despre cazare sunt veridice. De asemenea, are ca scop reducerea birocrației și a costurilor pentru gazde și cereri, oferind condiții de concurență echitabile cu alți actori din sectorul turismului, cum ar fi hotelurile, motelurile sau apartamentele.

Răspunsul Airbnb

Potrivit ofițerului de politici publice al UE, Georgina Browes, Airbnb susține progresul normelor care urmează să fie impuse, iar compania însăși a subliniat cuvintele acesteia pentru a confirma acest lucru. Față de pasul înainte pe care Europa l-a făcut în ceea ce privește decizia de a face mai transparent procesul de închiriere pe termen scurt, firma a ridicat o serie de puncte de răspuns:

Raționalizarea schimbului de date: Airbnb propune crearea unui un adevărat portal unic de schimb de date pentru platforme la nivelul UE, prin intermediul căruia datele să poată fi partajate cu statele membre”.
Un rol mai activ pentru Comisie: Sunt mulțumiți de această propunere și spun că va contribui la asigurarea unei mai mari uniformități în aplicarea normelor UE și a unei experiențe mai echitabile pentru europeni”.
Acțiuni împotriva standardelor disproporționate: Ei consideră că autoritățile locale ar trebui să lucreze pentru a asigura respectarea normelor sau să se confrunte cu intervenții din partea Comisiei.