• Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor va publica o hartă a pandemiei în UE
  • Codul de culori comun va defini situația epidemiologică în fiecare țară
  • Comisia Europeană recomandă mai degrabă testarea și nu interzicerea circulației persoanelor care vin din zone de risc

Comisia Europeană recomandă statelor membre o serie de măsuri privind închiderea granițelor pe fondul crizei sanitare.

Discuția s-a dovedit necesară după ce Ungaria și-a închis iar granițele pentru toți cetățenii europeni, cu excepția celor care vin din Cehia, Polonia și Slovacia.

Dacă va fi adoptată de Consiliul UE, țările europene vor avea un cod de culori în funcție de gravitatea pandemiei pe propriu teritoriu.

Un cod de culori comun

Pe baza datelor furnizate de statele membre, Comisia propune ca Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor să publice o hartă a țărilor care să fie actualizată săptămânal și care să utilizeze un cod de culori comun.

Cum va arăta acest sistem?

  • culoarea verde pentru zonele în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mic de 25 în cursul unei perioade de 14 zile ȘI procentul testelor pozitive din numărul total de teste COVID-19 efectuate este mai mic de 3 %.
  • culoarea portocalie pentru zonele în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mic de 50 în cursul unei perioade de 14 zile, DAR procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 este de 3 % sau mai mare SAU numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este cuprins între 25 și 150, DAR procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 este mai mic de 3 %.
  • culoarea roșie pentru zonele în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mare de 50 în cursul unei perioade de 14 zile ȘI procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 efectuate este de 3 % sau mai mare SAU numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mare de 150 la 100 000 de persoane în cursul unei perioade de 14 zile.
  • culoarea gri dacă nu sunt disponibile suficiente informații pentru a putea fi evaluate cele trei criterii propuse de Comisie SAU numărul de teste COVID-19 efectuate la 100 000 de persoane este mai mic de 250.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE