• UE menţine disponibilitatea continuării negocierilor cu Marea Britanie
  • Michel Barnier: „Am confirmat că UE rămâne disponibilă pentru intensificarea negocierilor la Londra săptămâna aceasta”
  • UE a avertizat că vrea un acord cu Marea Britanie privind viitoarele relaţii, „dar nu cu orice preţ”

Uniunea Europeană a transmis, luni după-amiază, Guvernului Boris Johnson că menţine disponibilitatea continuării negocierilor pe tema relaţiilor post-Brexit, aflate în impas.

Negociatorul-şef al UE pe tema Brexit, Michel Barnier, a discutat luni cu omologul său din Marea Britanie, David Frost.

Tocmai am vorbit cu David Frost. După cum a afirmat vineri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, am confirmat că UE rămâne disponibilă pentru intensificarea negocierilor la Londra săptămâna aceasta, pe toate subiectele, în baza textelor legale. Acum aşteptăm reacţia Marii Britanii„, a anunţat Michel Barnier, prin Twitter.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Mesajul a fost transmis exact în timp ce ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, Michael Gove, responsabil de aplicarea Acordului Brexit, declara în Camera Comunelor că UE „a pus practic capăt negocierilor comerciale” prin concluziile summitului de săptămâna trecută. Informat despre anunţul negociatorului UE, Michael Gove a subliniat, potrivit Sky News, că „fermitatea Marii Britanii pare să dea rezultate”.

Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, i-a cerut duminică premierului Boris Johnson să înceteze „jocurile” şi „spectacolul” în negocierile cu Uniunea Europeană, avertizând că liderul de la Londra va fi nevoit să le ofere explicaţii cetăţenilor britanici. „Jocul de cărţi Schwarzer Peter practicat de Londra este pur şi simplu un spectacol şi nu duce pe nimeni nicăieri”, a afirmat Manfred Weber, conform grupului media Funke (Funke Mediengruppe) şi publicaţiei Der Spiegel.

Peste 70 de asociații britanice au cerut Guvernului Boris Johnson să renegocieze cu UE

Peste 70 de asociaţii britanice din domeniul mediului de afaceri, reprezentând peste şapte milioane de angajaţi, au cerut duminică Guvernului Boris Johnson să revină la masa negocierilor cu Uniunea Europeană pentru obţinerea unui acord post-Brexit, conform Financial Times.

Vineri, premierul Boris Johnson, care nu acceptă prelungirea tranziţiei şi nici concesii pentru a menţine standardele comunitare, a declarat că Marea Britanie trebuie să înceapă pregătirile pentru lipsa unui acord cu Uniunea Europeană după expirarea tranziţiei post-Brexit. Însă liderul britanic pare să utilizeze această abordare ca tactică de negocieri, precizând că nu se retrage din discuţii: „Le transmit să vină ei aici, să vină la noi, dacă va exista o schimbare fundamentală de abordare”.

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a criticat dur atitudinea Guvernului Boris Johnson în negocierile cu Uniunea Europeană, considerând că expirarea tranziţiei post-Brexit fără acord este „iresponsabilă” şi reiterând obiectivul desprinderii Scoţiei de Marea Britanie. „Faptul că Guvernul britanic pare să fie decis să încheie relaţiile cu UE fără niciun acord ar fi oricum o prostie şi în vremuri normale; însă în timpul unei pandemii globale este un act total iresponsabil”, a afirmat Nicola Sturgeon într-un editorial publicat în cotidianul german Die Welt.

Macron spune că negocierile cu Marea Beritanie stagnează din mai multe puncte de vedere

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat vineri, la finalul summitului Uniunii Europene, că negocierile cu Marea Britanie stagnează din multe puncte de vedere, reamintind că Brexitul este „alegerea suverană a poporului britanic”.

Uniunea Europeană a avertizat Marea Britanie, într-o declaraţie adoptată la summitul de la Bruxelles, că progresele în negocierile privind relaţiile post-Brexit sunt insuficiente, îndemnând statele membre să se pregătească inclusiv pentru scenariul încheierii tranziţiei fără niciun acord. Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a transmis că Uniunea Europeană vrea un acord privind relaţiile post-Brexit cu Marea Britanie, „dar nu cu orice preţ”. David Frost, negociatorul Guvernului Boris Johnson privind Brexit, s-a declarat „dezamăgit” de concluziile summitului Uniunii Europene.

Brexit: Marea Britanie s-a retras din UE pe 1 februarie

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale.

Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale.

Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.