UE vrea să accelereze producţia de arme pentru a stimula pregătirea militară a Ucrainei

February 23, 2022 - Fort Dix, New Jersey, USA - The HHC 1st BN / 69th INF NYARNG is a New York Infantry Regiment is an infantry regiment of the USA Army. It is from New York City, part of the New York Army National Guard. These soldiers are training at the Fort Dix Range Complex on Range 59C. The 60mm mortar is a lightweight, man-portable, muzzle-loaded weapon, consisting of a smooth-bore metal tube fixed to a base plate with a lightweight bipod mount and a sight. They launch explosive shells in high-arcing ballistic trajectories. Mortars are typically used as indirect fire weapons for close fire support with a variety of ammunition (Credit Image: © U.S. Army/ZUMA Press Wire Service/ZUMAPRESS.com)

Miniştrii Apărării din Uniunea Europeană au dezbătut marţi modalităţile de a accelera producţia de arme, de a stimula pregătirea militară a forţelor armate ucrainene şi de a impune costuri mai mari Rusiei, în condiţiile în care nu întrevede un sfârşit al războiului care durează din februarie.

Ne epuizăm stocurile. Furnizăm atât de multe capabilităţi Ucrainei încât trebuie să ne umplem stocurile”, a declarat Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, în faţa reporterilor din capitala cehă, Praga, unde prezidează două zile de discuţii între miniştrii apărării şi afacerilor externe ai blocului comunitar, informează AP.

Obiectivul miniştrilor Apărării este de a găsi cea mai bună modalitate de a pune la comun materiale şi resurse militare, dar şi de a achiziţiona în vrac muniţie şi arme precum sistemele de apărare antiaeriană de care Ucraina are în continuare nevoie.

Aceştia vor discuta, de asemenea, despre rolul pe care blocul celor 27 de naţiuni l-ar putea juca în instruirea noilor recruţi ucraineni pe teritoriul european, în condiţiile în care numărul victimelor creşte şi epuizează armata de soldaţi experimentaţi, în timp ce ofiţerii care ar putea în mod normal să asigure instruirea sunt ocupaţi în luptă.

Mai multe ţări oferă deja pregătire militară pe bază bilaterală, dar unii consideră că este important ca UE să sprijine acest efort. Ţările de Jos au evidenţiat noua instruire în domeniul deminării pe care o oferă împreună cu Germania.

Ar fi bine să punem acest lucru pe o bază mai structurată şi să ne asigurăm că UE, în mod colectiv, face acest lucru într-un mod structurat şi organizat, care poate dura o perioadă de timp”, a declarat ministrul irlandez de externe Simon Coveney, care este, de asemenea, responsabil pentru portofoliul de apărare al ţării sale.

Alţii sunt de părere că acest lucru ar putea fi prea greu de gestionat.

Nu este poate cea mai rapidă cale. Nu sunt atât de convins”, a declarat ministrul luxemburghez al apărării, Francois Bausch. De asemenea, Austria nu a fost de acord cu această idee. Ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a declarat că ţara sa este pregătită să ajute, dar că o astfel de misiune la nivelul UE trebuie să fie practică”.

Autor: Iulian Moşneagu

Exit mobile version