• UE vrea amânarea ratificării Acordului post-Brexit pentru două luni
  • Marea Britanie este nemulţumită
  • Dacă Marea Britanie nu va accepta prelungirea, Parlamentul UE ar urma să fie convocat pentru ratificare la sfârşitul lunii februarie

Uniunea Europeană va cere Marii Britanii amânarea cu două luni a ratificării Acordului post-Brexit, prelungind până pe 30 aprilie aplicarea provizorie a tratatului, informează agenţia Reuters.

Comisia Europeană a adoptat miercuri o propunere prin care solicită amânarea ratificării. În prezent, aplicarea provizorie a Acordului post-Brexit este programată să dureze până pe 28 februarie. Comisia Europeană argumentează că amânarea este necesară pentru traducerea documentului în 24 de limbi, înainte de a fi analizat de Consiliul European şi ratificat de Parlamentul European.

Însă David Frost, fostul negociator al Guvernului britanic pe tema Brexit, nu este încântat de amânare. „Vom aştepta să vedem în ce constă această solicitare şi cât vor să prelungească procedura. În mod evident, este puţin dezamăgitor, dat fiind că am discutat despre acest lucru acum o lună”, a declarat David Frost în Camera Lorzilor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Dacă Marea Britanie nu va accepta prelungirea, Parlamentul UE ar urma să fie convocat pentru ratificare la sfârşitul lunii februarie.

Parlamentul de la Londra a ratificat deja Acordul post-Brexit semnat de Marea Britanie cu Uniunea Europeană, tratatul vizând raporturile comerciale, fiscale şi bugetare, normele de cooperare judiciară şi în materie de securitate, precum şi garanţiile juridice privind standardele de guvernare.