• Autoritățile vor să stimuleze deplasările în cadrul Uniunii Europene
  • Testele rapide pot ajuta la relansarea turismului
  • Cele 27 state au stabilit o listă comună care va fi respectată pe tot teritoriul UE

Europa face ordine la testele antigenice rapide. Autoritățile vor să stimuleze deplasările în cadrul Uniunii, iar testele rapide pot ajuta la relansarea turismului. Deocamdată, cele 27 state au stabilit o listă comună care va fi respectată pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Comisia Europeană vrea doar anumite teste antigenice pe piață

Discuțiile au început încă din ianuarie, când liderii europeni s-au angajat să recunoască probele de antigeni pentru COVID-19. Testele rapide sunt esențiale pentru a încetini răspândirea COVID-19, după cum spune comisarul pe sănătate, Stella Kyriakydes, dar și pentru redeschiderea circulației în Europa.

De aceea, Comitetul pentru securitate sanitară al UE a creat o listă comună de teste antigenice rapide pentru COVID-19. Rezultatele vor fi recunoscute de toate statele membre și vor include o serie de informații pactate de experți.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ce condiții îndeplinesc testele antigenice aprobate de Comisie

Testele antigenice trebuie sa ofere anumite garanții și una dintre ele este o sensibilitate de cel puțin 90%. Să fie realizate într-o țară UE, cu certificat european și să fie folosite în cel puțin trei țări diferite.

Lista include deocamdată 16 de tipuri de teste care se pot face într-o țară europeană, iar rezultatul va fi recunoscut automat în celelalte state membre. Toate datele vor fi centralizate la nivelul Comisiei Europene și cel al Centrului European de Control și Prevenire a Bolilor.

În Spania, testele sunt accesibile la dentist, dar și la farmaciile folosite de administrație ca puncte de testare masivă, în zonele cu focare mari.

Testele rapide sunt bune pentru depistarea asimptomaticilor și ajută, cel puțin la Madrid, pentru menținerea în mișcare a economiei.