• Liderii celor 27 state UE au fost de acord să restricționeze călătoriile neesențiale în interiorul Uniunii, pentru a evita închiderea granițelor.
  • Certificatele de vaccinare ar trebui văzute doar ca documente medicale și nu ar trebui folosite în scopuri turistice.
  • Certificatul de vaccinare nu va funcționa ca un pașaport COVID.
  • Certificatul COVID va fi folosit doar în scopuri medicale.

Uniunea Europeană cere evitarea călătoriilor neesențiale între țările din bloc, pentru a putea face față amenințării noilor mutații ale coronavirusului, catalogând situația sanitară ca fiind una „foarte gravă”. Decizia a fost luată joi, la finalul unui summit prin videoconferință al celor 27 de state membre.

În urma dezbaterilor s-a decis că nu vom avea un pașaport de vaccinare.
Cel puțin nu deocamdată. Frontierele rămân deschise, pentru buna funcționare a pieței interne, însă, Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că pentru călătoriile non-esențiale, restricțiile se vor păstra. Așa că certificatul de vaccinare va avea strict un rol medica
l”, a transmis Alice Stroescu, corespondent Aleph News.

Franța a transmis că, începând de duminică, va impune călătorilor din alte țări să prezinte un test PCR efectuat cu 72 de ore înainte de plecare. Olanda a introdus interdicția de circulație pe parcursul nopții, cu începere de la ora 21:00, iar Portugalia a decis închiderea școlilor.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Noi măsuri cerute de președinta Comisiei Europene

De asemenea, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a propus o nouă definiție mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere epidemiologic, printr-o nouă categorie „roșu închis”. Prin această măsură, călătorii care provin din aceste statele incluse în această categorie ar trebui să facă obligatoriu un test înaite de pelcare și de a intra în carantină la sosire.

Grecia susține în continuare apropabarea „pașaportului de vaccinare”, chiar dacă acest demers este considerat prematur de majoritatea statelor membre. În concluzie, liderii celor 27 state UE au fost de acord să restricționeze călătoriile neesențiale în interiorul Uniunii, pentru a evita închiderea granițelor. Totodată, liderii au convenit că certificatele de vaccinare ar trebui văzute doar ca documente medicale și nu să fie folosite în scopuri turistice.