• UK și UE se întorc la masa negocierilor pentru un acord post-Brexit
  • Prim-ministrul Boris Johnson și Ursula von der Leyen au luat hotărârea în timpul unui apel telefonic, în cursul zilei de sâmbătă
  • Echipele de negociere se vor reuni în Bruxelles duminică, iar liderii vor discuta din nou luni seara

Reprezentanții UK și UE, prim-ministrul Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au hotărât să reia negocierile, pentru a ajunge la un consens post-Brexit, relatează BBC.

Cele 3 probleme critice asupra cărora vor insista sunt dreptul de pescuit, regulile de concurență și modul în care se aplică orice acord. Cei doi reprezentanți au oferit o declarație comună: „Ambele părți au subliniat că nu este posibil un acord, dacă aceste probleme nu sunt rezolvate. Deși recunoaștem gravitatea acestor diferențe, am convenit ca echipele noastre de negociere să depună eforturi suplimentare pentru a evalua dacă acestea pot fi rezolvate”

Marea Britanie a părăsit UE pe 31 ianuarie, dar rămâne în conformitate cu normele comerciale ale UE până la sfârșitul anului. Dacă un acord nu este încheiat până atunci, tarifele – sau taxele pe bunuri – ar putea intra în vigoare.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cele două părți discută din martie, în încercarea de a obține un acord, înainte ca perioada de tranziție să se încheie la 31 decembrie.