• Disputa dintre premierul Beniamin Netanyahu și Benny Gantz, minstrul Apărării, întârzie autorizarea de către cabinet a bugetului pentru a cumpăra vaccinuri suplimentare.
  • Pfizer a reacționat: „Nu suntem filantropi”.
  • Pfizer amenință că va întârzia transporturile de vaccin către Israel dacă nu se vor face plățile.

Disputa politică dintre premierul Netanyahu și Benny Gantz, ministrul Apărării, privind bugetul alocat pentru achziționarea vaccinurilor, a determinat compania Pfizer să reacționeze dur. Astfel, Pfizer a transmis statului israelian că dacă nu își respecta termenii financiari, va trimite Israelul la coada rândului, potrivit Times of Israel.

Pfizer a transmis luni că a finalizat toate livrările de vaccin către Israel în baza acordului său inițial și că lucrează la un nou acord pentru a furniza mai multe doze acestui stat.

„Compania lucrează în prezent cu guvernul israelian pentru a actualiza acordul, pentru a furniza vaccin suplimentar țării. În timp ce această lucrare continuă, expedierile pot fi ajustate”, a transmis Pfizer agenției de știri Reuters.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Avertismente similare transmise și de Moderna

Dar o întârziere a plății ar fi declanșat un avertisment dur din partea producătorului de vaccinuri. Însă, Pfizer a luat poziție și a transmis guvernului israelian că va livra dozele în altă parte dacă plățile nu se vor realiza. Un oficial al Pfizer ar fi spus Ministerului Sănătății din Israel: „Nu suntem filantropi”.

Avertismente similare au fost primite de Israel și din partea celor de la Moderna. Israelul și Pfizer au bătut palma în luna noiembrie, iar de atunci compania împreună cu partenerul BioNTech au furnziat acestui stat un număr nespecificat de doze.Ministerul Finanțelor a declarat că a achitat circa 785 milioane de dolari. Dar, Israelul dorește 36 de milioane de doze în plus.

Vaccinurile vor fi folisite și pentru copii, iar restul pentru rapel, însă noile doze întârzie să apară din cauza conflictului politic dintre Netanyahu și Gantz.

La sfârșitul lunii trecute, Benny Gantz a anulat o ședință de cabinet, care a întârziat aprobarea miniștrilor pentru achiziționarea de vaccinuri suplimentare.

Gantz a recunoscut că a anulat ședința din cauza refuzului premierului Benjamin Netanyahu de a permite numirea unui ministru al Justiției. Israel a rămas fără un ministru al Justiției de săptămâna trecută, ceea ce împiedică capacitatea Knesset de a adopta legislație, printre alte consecințe.

În timpul ședinței de cabinet anulate, miniștrii urmau să voteze asupra unui pachet de cheltuieli de 7 miliarde de NIS (2,1 miliarde de dolari) pentru vaccinurile împotriva coronavirusului.

Ministerul Sănătății și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aprobarea blocată pentru mai multe vaccinuri, iar Pfizer a reacționat în acest sens.

Israelul a început deja vaccinarea tinerilor

Israelul are suficiente vaccinuri pentru a inocula pe deplin populația rămasă nevaccinată, a spus directorul general al Ministerului Sănătății, Chezy Levy.

Cu toate acestea, el a spus că Israelul are nevoie de o aprovizionare continuă de vaccinuri din dorința de a „depăși restul lumii” la acest capitol.

Un oficial al ministerului Sănătății a declarat că există suficient stoc de vaccinuri Pfizer în Israel pentru a începe inocularea a aproximativ 600.000 de israelieni cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Israelul a început deja vaccinarea adolescenților cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani în ianuarie. Peste jumătate din populația israeliană a primit vaccinul Pfizer-BioNTech.