Ultimii militari români din Afganistan revin duminică în România

militar afganistan
  • Ultimii militari români din Afganistan revin în România în noaptea de sâmbătă spre duminică
  • La aeroportul Otopeni va avea loc o ceremonie la care vor participa ministrul Apărării și șeful Statului Major al Apărării
  • Detașamentul este format din 140 militari

Ultimul detașament românesc din teatrul de operaţii Afganistan va reveni duminică în țară. La aeroportul Otopeni va avea loc o ceremonie la care vor participa ministrul Apărării și șeful Statului Major al Apărării.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, vor participa duminică, începând cu ora 01.30 la ceremonia de repatriere a ultimului detașament românesc din teatrul de operaţii Afganistan. Evenimentul va avea loc în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Detașamentul este format din 140 militari din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii”, Elementului Național de Sprijin (ENS), structuri de poliție militară și stat major. Aceștia revin în țară sub comanda generalului de brigadă Iulian Daniliuc, reprezentantul național al Armatei României în Afganistan.

Cea mai mare parte din cei aproximativ 600 de militari care au executat ultima rotație din Afganistan, în perioada februarie – iunie 2021, aparține Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii”. Ei au executat, alături de militarii din cadrul ENS și în cooperare cu forţele Coaliției internaționale, cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane și cu liderii locali, misiuni specifice de protecția forței și de pregătire a activităților de redislocare în țară a detașamentelor de militari și a echipamentelor.

Activitățile de repatriere au fost sincronizate cu aliații din NATO și cu partenerul strategic SUA.

Din anul 2002 și până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forțelor pentru Operații Speciale și structurilor de Informații Militare, au participat la misiuni în Afganistan.