David Dushman, ultimul soldat care a luat parte la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz, a murit la vârsta de 98 de ani.

David Dushman, un veteran al Armatei Roșii Evreiești, a murit sâmbătă în Germania. La 21 de ani, soldatul s-a folosit de tanc pentru a deteriora gardul în urma căruia prizonierii au fost eliberați în ziua de 27 ianuarie 1945, anunță BBC.

„Când am ajuns, am văzut gardul și l-am dărâmat cu tancurile noastre. Le-am dat mâncare prizonierilor și ne-am continuat misiunea. Stăteau toți în uniforma lor de deținuți, îngrămădiți. A fost groaznic”, a afirmat David Dushman anul trecut.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Veteranul a povestit că nu știa despre Auschwitz că a existat în timpul războiului, ci a aflat despre atrocitățile comise acolo în anii următori.

David Dushman a suferit răni grave în timpul războiului, însă a continuat să devină unul dintre cei mai buni jucători de scrimă din Uniunea Sovietică și, ulterior, unul dintre cei mai buni antrenori de scrimă din lume, potrivit Comitetului Olimpic Internațional.

A antrenat echipa feminină de scrimă din Uniunea Sovietică timp de peste 30 de ani și a asistat la atacul terorist asupra sportivilor israelieni la Jocurile Olimpice de la München din 1972.

„Am auzit împușcăturile și gălăgia elicopterelor de deasupra noastră. Eram chiar vizavi de echipa israeliană. Noi și toți ceilalți sportivi am fost îngroziți”, a spus veteranul în 2018.