Ultimul spion dublu care a trădat Marea Britanie în perioada Războiului Rece a murit

Foto: Profimedia

George Blake, ultimul spion dublu care a trădat marea Brtanie în perioada războiului rece a murit, la 98 de ani, relatează Reuters.

Blake a fost ultimul dintr-o serie de spioni a căror activitate pentru Uniunea Sovietică a umilit spionajul britanic, atunci când a fost descoperită, la apogeul Războiului Rece.

Marea Britanie a făcut publică identitatea a sute de agenţi occidentali din Europa de Est în anii 1950, dintre care unii au fost executaţi.

Cazul lui Blake a fost printre cele mai cunoscute din Războiul Rece, alături de cele ale unui grup de agenţi dubli britanici, cunoscut sub numele de Cambridge Five.

Demascat ca spion sovietic în 1961, Blake a fost condamnat la 42 de ani în închisoarea londoneză Wormwood Scrubs. El a evadat în 1966 cu ajutorul altor deţinuţi şi a doi activişti pentru pace şi a fost scos din ţară cu o rulotă. A călătorit prin Europa de Vest nedescoperit şi a traversat Cortina de Fier în Berlinul de Est.

El şi-a petrecut restul vieţii în Uniunea Sovietică şi apoi în Rusia, unde a fost tratat ca un erou.

Reflectând asupra vieţii sale într-un interviu acordat Reuters la Moscova în 1991, Blake a spus că a crezut că lumea a intrat într-o perioadă a comunismului. „A fost un ideal care, dacă ar fi putut fi realizat, ar fi meritat cu adevărat”, a spus el.

„Am crezut că poate fi şi am făcut tot ce am putut pentru o ajuta, pentru a construi o astfel de societate. Nu s-a dovedit posibil. Dar cred că este o idee nobilă şi cred că omenirea se va întoarce la ea „.

Blake s-a născut la Rotterdam, în Olanda, la 11 noiembrie 1922, dintr-o mamă olandeză şi un tată egiptean care era un britanic naturalizat.

A evadat din Olanda în cel de-al doilea război mondial după ce s-a alăturat rezistenţei şi a ajuns în Marea Britanie în ianuarie 1943. După ce s-a alăturat marinei britanice, a început să lucreze pentru Serviciul de informaţii secrete britanic, MI6, în 1944.

După război, Blake a servit pentru scurt timp în oraşul german Hamburg şi a studiat limba rusă la Universitatea Cambridge înainte de a fi trimis în 1948 la Seul unde a adunat informaţii despre Coreea de Nord comunistă, China comunistă şi Orientul îndepărtat sovietic.

El a fost capturat şi încarcerat când trupele nord-coreene au cucerit Seul după începerea războiului coreean în 1950. În timpul petrecut într-o închisoare nord-coreeană, el a devenit un comunist, citind lucrările lui Karl Marx.

După eliberarea sa în 1953, s-a întors în Marea Britanie şi în 1955 a fost trimis de MI6 la Berlin, unde a adunat informaţii despre spionii sovietici, dar a transmis şi Moscovei secrete despre operaţiunile britanice şi americane.

„Am întâlnit un camarad sovietic aproximativ o dată pe lună”, a spus el într-un interviu din 2012 publicat de ziarul Rossiyskaya Gazeta.

Blake a fost în cele din urmă demascat de un dezertor polonez şi a fost adus acasă în Marea Britanie, unde a fost condamnat şi închis.

Când a scăpat de Wormwood Scrubs, şi-a lăsat în urmă soţia, Gillian, şi pe cei trei copii. După ce Gillian a divorţat de el, Blake s-a căsătorit cu o rusoaică, Ida, cu care a avut un fiu, Misha. El a lucrat la un institut de afaceri externe înainte de a se retrage la ţară, în afara Moscovei.

Blake, care a primit numele rus Georgy Ivanovich, a primit o medalie de la preşedintele Vladimir Putin în 2007 şi a deţinut gradul de locotenent colonel în fostul serviciu de securitate KGB, de la care a primit o pensie.

„Aceştia sunt cei mai fericiţi ani din viaţa mea şi cei mai paşnici”, a spus Blake în interviul din 2012, când a împlinit 90 de ani.