- Noile tulpini au reușit să infecteze doar 7% din populația engleză.
- Răspândirea virusului este limitată de măsurile draconice de izolare și de distanțare socială introduse de guvern în cea mai mare parte a anului 2020.
- ONS a calculat ratele de infectare folosind date din studiul său de supraveghere de lungă durată.
Subvariantele Omicron BA.4/5, care au lovit Marea Britanie între iunie și noiembrie în 2022, anul au fost cele mai virulente, au arătat cifrele. Aproximativ 46,5% din populație a contractat COVID în acea perioadă, potrivit analizei ONS.
Valul BA.5 din Anglia a venit la doar câteva luni după ce premierul de atunci, Boris Johnson, a eliminat toate restricțiile rămase din epoca pandemiei. Miniștrii deciseseră că era timpul să trateze virusul ca pe cel al gripei, din cauza ratelor de imunitate foarte ridicate.
Aproximativ 43,6% din cei 55 de milioane de locuitori ai țării au fost infectați atunci când o altă tulpină Omicron (BA.2) a făcut ravagii, între februarie și iunie 2022. Iarna 2021/22, în care au fost readuse unele restricții de control al virusului, a fost a treia cea mai mare.
Aproximativ 33,6% dintre oameni au fost infectați în perioada în care s-a răspândit BA.1. Precursorul lui Omicron, Delta, care a fost activ din mai până la jumătatea lunii decembrie 2021, a reușit să infecteze doar una din patru persoane în Anglia, a susținut ONS.
Între timp, Alpha, dominant din decembrie 2020 până la jumătatea lunii mai 2021, a reușit să infecteze doar 8% din națiune. Ultimul în clasamentul ONS a fost un grup numit variante pre-Alpha, care include tulpina originală Wuhan, care a trimis lumea în blocaj în prima jumătate a anului 2020.
Aceste tulpini au reușit să infecteze doar 7% din populația engleză, răspândirea virusului fiind limitată de măsurile draconice de izolare și de distanțare socială introduse de guvern în cea mai mare parte a anului 2020.
Cu toate acestea, ONS a precizat că, deoarece datele nu au fost colectate înainte de aprilie 2020, adevărata amploare a infectării acestor prime tulpini COVID ar putea fi subestimată. De asemenea, persoanele ar putea apărea de mai multe ori în date, prinzând diferite variante în diferite etape ale pandemiei.
ONS a calculat ratele de infectare folosind date din studiul său de supraveghere de lungă durată, care calculează ratele COVID în întreaga populație folosind un sistem de eșantionare aleatorie.