• În ultimele săptămâni, grupul de hackeri Lapsus$ și-a asumat accesarea datelor companiilor Nvidia, Samsung, Ubisoft, Okta și chiar Microsoft.
  • Adolescentul se pare că locuiește la aproximativ opt kilometri de Universitatea Oxford, iar Bloomberg spune că a reușit să vorbească cu mama sa timp de zece minute.
  • Mama adolescentului a declarat că nu știa de acuzațiile la adresa lui.

Un adolescent este suspectat că ar fi creierul din spatele grupului de hackeri Lapsus$, care a revendicat responsabilitatea pentru spargerile de date către Samsung și Nvidia, precum și pentru breșele recent dezvăluite la Microsoft și Okta, potrivit unui raport Bloomberg de miercuri.

Patru cercetători care investighează Lapsus$ suspectează că un adolescent care locuiește în Marea Britanie și care este cunoscut sub pseudonimele online „White” și „breachbase” conduce activitățile grupului, potrivit Bloomberg. Cu toate acestea, adolescentul, pe care Bloomberg nu l-a identificat din cauza vârstei sale, nu a fost acuzat de nicio infracțiune de către organele de drept, iar cercetătorii „nu au reușit să îl lege în mod concludent de fiecare hacker pe care Lapsus$ l-a revendicat”.

Bloomberg a precizat că mama băiatului a vorbit cu unul dintre reporterii săi timp de aproximativ 10 minute prin intermediul unui sistem de interfon cu sonerie în locuința acestuia, situată la aproximativ 8 km de Universitatea Oxford. Aceasta ar fi declarat că nu era la curent cu acuzațiile aduse către adolescent și a refuzat să vorbească despre el sau să îl pună la dispoziție pentru un interviu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Grupul, despre care se crede că are sediul în America de Sud, include, printre alții, un alt adolescent care locuiește în Brazilia, potrivit Bloomberg. Nivelul ridicat de îndemânare al acestuia i-a făcut inițial pe cercetători să creadă că ceea ce observau era automatizat, a declarat pentru agenția de știri o persoană implicată în cercetare.

Folosirea de către Lapsus$ a rețelelor de socializare îl face neobișnuit în domeniul hacking-ului. Luni, grupul ar fi postat online pe canalul său Telegram capturi de ecran din ceea ce păreau a fi bilete interne ale Okta și chat-ul său intern pe Slack, aplicația de mesagerie. Gigantul autentificator de identitate, care numără peste 15.000 de companii printre clienți, a declarat că aproximativ 2,5% dintre clienții săi ar fi putut fi afectați.

Microsoft, care a fost și ea vizată recent de Lapsus$, a declarat că a întrerupt o piratare a datelor de către grup după ce acesta a dezvăluit public operațiunea pe rețelele de socializare. Microsoft a spus că hackerii, în frunte cu acest adolescent, au obținut „acces limitat” la un singur cont, menționând că Lapsus$ nu pare preocupat de ascunderea activității sale.

Echipa noastră investiga deja contul compromis pe baza informațiilor despre amenințări atunci când actorul și-a dezvăluit public intruziunea”, a declarat Microsoft într-o postare pe blog marți. „Această dezvăluire publică a escaladat acțiunea noastră, permițând echipei noastre să intervină și să întrerupă actorul la mijlocul operațiunii, limitând impactul mai larg.”