• Cu câteva săptămâni înainte de asediul asupra Capitoliului, Jackson Reffitt a alertat F.B.I. că tatăl său punea la cale „ceva de amploare”.
  • „Am lăsat sentimentele de-o parte pentru a face ceea ce am crezut că este corect”, a spus adolescentul.
  • Mama sa și surorile ale sale au aflat ce a făcut abia când l-au văzut într-un interviu dat postului CNN.

La două zile după demonstrația de la Capitoliu, din 6 ianuarie, tatăl lui Jackson Reffitt, Guy W. Reffitt, s-a întors acasă, la familia sa, în Texas și i-a spus fiului său că a luat cu asalt Capitoliul, relatează The New York Times. Apoi, referindu-se la fiul său, a spus că, dacă acesta îl va raporta la poliție, el nu ar avea de ales și va trebui să-și facă „datoria” pentru țara sa și va „face ceea ce trebuie să facă”.

Jackson Reffitt, în vârstă de 18 ani, le-a spus anchetatorilor că tatăl său i-a zis: „Dacă mă predai, ești un trădător. Și știi ce se întâmplă cu trădătorii. Trădătorii sunt împușcați”. Dar el își raportase deja tatăl la F.B.I. cu câteva săptămâni înainte de revoltă.

„Îmi spunea mereu că o să facă ceva important”, a declarat tânărul Reffitt într-un interviu telefonic acordat sâmbătă. „Am presupus că va face ceva de amploare, dar nu știam ce anume”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

După revoltă, soția lui Guy Reffitt le-a spus anchetatorilor că acesta este membru al unui grup de miliție de extremă dreapta, Three Percenters. La el acasă agenții F.B.I. au găsit o pușcă AR-15 și un pistol, pe care, după cum le-a declarat anchetatorilor, l-a avut cu el la Washington.

Jackson Reffitt a aflat că tatăl său avea să se ducă la Washington cu o zi înainte de revoltă, dar nu știa ce va face acolo. A descoperit ce se întâmplă când a văzut la știri imaginile cu protestatarii care au luat cu asalt Capitoliul.

Adolescentul a spus că „voia ca cineva să știe” despre amenințările tatălui său, de a „face ceva important”. „Nu știam ce avea de gând să facă, așa că am făcut tot posibilul doar pentru a fi în siguranță”, a mărturisit el.

Tatăl său, care a fost arestat pe 16 ianuarie, este acuzat de obstrucționarea justiției și de intrare cu bună știință într-o clădire cu acces restricționat.

Jackson Reffitt a spus că nu știe dacă tatăl său știe că el l-a denunțat. „Mă tem să afle asta”, a spus el. „Nu pentru viața mea sau ceva de genul ăsta, ci pentru ceea ce ar putea crede”. Dar a spus că speră că relația sa cu tatăl său ar putea fi reparată. „Cu timpul, vom fi mai bine”, a spus el. „Sunt sigur că așa va fi”.

Mama sa și cele două surori ale sale au aflat ce a făcut el când au văzut un interviu care i s-a luat de către un reporter de la CNN.

După ce interviul a avut multe vizionări on-line, Reffitt a spus pe Twitter, „Da, eu sunt cel care a apărut la CNN”. Postarea sa a adunat mii de like-uri și redistribuiri, iar el a primit multe mesaje, în care i s-a cerut să deschidă o pagină pe o platformă de finanțare, GoFundMe. Gândindu-se la viitorul său, la studiile universitare sau la posibilitatea de nu mai fi primit acasă, a dat curs acelei sugestii. „S-ar putea să fiu dat afară din casă din cauza implicării mele în cazul tatălui meu, astfel că fiecare cent m-ar putea ajuta să supraviețuiesc”.

Reffitt nu stă în această perioadă în casa părinților săi și a refuzat să spună unde se află, de teamă pentru siguranța sa. De asemenea, folosește telefonul prietenei sale pentru că familia lui l-a deconectat pe al lui, a spus el.

A postat pagina GoFundMe vineri seara și se aștepta să primească câteva mii de dolari. Când a deschis pagina platformei sâmbătă dimineața nu mică i-a fost mirarea să vadă că primise 20.000 de dolari. Începând de duminică după-amiază, au fost promise însă peste 1.800 de donații, în valoare de peste 58.000 de dolari.

Reffitt este în primul an la Științe politice la Collin College, un colegiu aflat în apropierea casei părinților săi, în Wylie, o suburbie a orașului Dallas. Cu banii strânși din donații va putea merge acum chiar la universitate, a spus el cu entuziasm.

Referindu-se la situațiile în care cineva are o cunoștință despre care crede că ar putea fi implicat în ceva periculos, tânărul a spus că, luând legătura cu autoritățile competente, „nu te protejezi doar pe tine însuți, ci îi protejezi și pe ei”.

Deși nu regretă decizia pe care a luat-o, a mărturisit că este o senzație „ciudată”, fiind vorba chiar de tatăl său. „Am lăsat sentimentele de-o parte pentru a face ceea ce am crezut că este corect”, a spus Reffitt despre denunțarea tatălui său.