Un aliat al Rusiei înfinge un cuţit în spatele Kremlinului. Va începe să vândă petrol printr-o altă conductă pentru a ocoli Rusia

Sursă: Mediafax
  • Kazahstan vrea să vândă o parte din ţiţeiul său prin cea mai mare conductă de petrol din Azerbaidjan începând din septembrie.
  • Ţara caută alternative la ruta pe care Rusia o controlează şi a ameninţat că o va închide, au declarat trei surse, în exclusivitate, pentru Reuters.
  • Exporturile de petrol din Kazahstan reprezintă peste 1% din livrările mondiale, adică aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi.

Kazahstan vrea să vândă o parte din ţiţeiul său prin cea mai mare conductă de petrol din Azerbaidjan începând din septembrie.

Ţara caută alternative la ruta pe care Rusia o controlează şi a ameninţat că o va închide, au declarat trei surse, în exclusivitate, pentru Reuters.

Exporturile de petrol din Kazahstan reprezintă peste 1% din livrările mondiale, adică aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi.

Timp de 20 de ani, acestea au fost transportate prin conducta CPC către portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră, care oferă acces la piaţa mondială.

În iulie, un tribunal din Rusia a ameninţat cu închiderea CPC, ceea ce a determinat guvernul kazah să caute alte puncte de desfacere, ca măsură de precauţie. Niciuna dintre alternative nu este la fel de bună precum conducta CPC, ceea ce ar putea afecta pieţele energetice. Oricum, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, preţurile internaţionale ale ţiţeiului au atins cotele maxime ale ultimilor 14 ani, iar preţurile au rămas ridicate.

O sursă din domeniu a declarat că firma petrolieră de stat din Kazahstan, Kazmunaigaz (KMG), se află în discuţii avansate cu unitatea comercială a firmei de stat SOCAR din Azerbaidjan pentru a permite ca 1,5 milioane de tone pe an de ţiţei kazah să fie vândute prin conducta azeră care livrează petrol către portul mediteranean Ceyhan din Turcia.

Contractul final urmează să fie semnat la sfârşitul lunii august, iar fluxurile prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vor începe să curgă o lună mai târziu, a precizat sursa.

Alte 3,5 milioane de tone pe an de ţiţei kazah ar putea începe să curgă în 2023 printr-o conductă azeră legată de portul georgian Supsa de la Marea Neagră, au declarat două surse.